Minister LVV pakt problemen landbouwsector Nickerie aan
12 Jan 2013, 18:30
foto
De delegatie van LVV oriënteert zich bij de plantenkas. (Foto: LVV)


Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich dit weekend georiënteerd in Nickerie over de aanhoudende droogte en de problemen waarmee de landbouwsector kampt. Er zijn ook oplossingsmodellen besproken. De bewindsman heeft in Wageningen de gerehabiliteerde toegangsweg van bijkans 8.5 km te Lijn 4 in gebruik genomen, waardoor ook in de regentijd de boeren hun percelen kunnen bereiken.

Met alle betrokkenen in de rijstsector afgesproken dat de watertoevoer naar de rijstvelden veilig gesteld wordt door op tijd brandstof ter beschikking te stellen voor de Wakaypompen. Ook de reactivering van de waterschappen kwam aan de orde tijdens een onderhoud op het districtscommissariaat. Onder voorzitterschap van de coördinator LVV-regio West, Guido van der Kooye, is een overlegorgaan ingesteld dat reeds een stappenplan heeft gemaakt voor de functionering van de waterschappen. Deze maand zal de eerste bestuursverkiezing worden gehouden.

Diversificatie
Ter diversificatie van de landbouw is zaterdag in Wageningen een hypermoderne plantenkas in gebruik genomen. Met deze kas en acht andere, die elders in Suriname geplaatst zullen worden, zal het ministerie geïnteresseerden trainen en begeleiden in deze vorm van telen van gewassen. Kassenteelt heeft aangetoond een hoger rendement te hebben.

Kassenteelt kan het antwoord zijn volgens LVV op de gevolgen van de klimaatsverandering in de wereld. Het ligt in de bedoeling om grotere kassen van ongeveer 1 hectare op te zetten waarin landbouwers de mogelijkheid zullen krijgen hun producten te telen met verzekerde afzet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May