Slappe klei rond rivier vertraagt afbouw Cotticabrug
11 Jan 2013, 09:30
foto
De in aanbouw zijnde brug over de Cotticarivier.


Het voorkomen van slappe klei rond de Cotticarivier bij Moengo heeft de afbouw van de Cotticabrug vertraagd. Volgens planning zou deze brug uiterlijk eind vorig jaar af zijn. Het gevolg hiervan is dat het weggedeelte tussen de afslag naar Bushman Hill en de kruising naar Moengo en de weg naar Patamacca, nog niet is geasfalteerd. De streefdatum voor oplevering is nu gesteld in het tweede kwartaal van dit jaar.

Guido Koorndijk van het directievoerend ingenieursbureau Firm Engineering, geeft aan dat door de slechte grond ter plaatse, het noodzakelijk was de grond eerst te laten rijpen alvorens de brug af te bouwen. "Dit om in de toekomst verzakkingen te voorkomen", zegt Koorndijk. “De grond moest verbeterd worden en dat duurt wat langer.” De uitvoerende aannemer is de bruggenbouwer Haukes N.V., als ondernemer van het asfalteringsbedrijf MNO-Vervat.

Vorderingen nu zichtbaar
Inmiddels heeft MNO-Vervat het weggedeelte van Tamanredjo tot de weg naar Wanhati (lot 2A) en het gedeelte tot de kruising met Moengo (lot 2D), geasfalteerd. Beide delen hebben een strekking van 75 kilometer.
Het herstel van het oostelijke deel van de Surinaamse Oost-Westverbinding Meerzorg - Albina - Tamanredjo - Moengo vordert zichtbaar. In dit traject zijn 28 waterputten aangelegd, die moeten zorgen voor de watervoorziening in de droge tijd.

Het totaal traject tussen Meerzorg en Albina bedraagt 140 kilometer. Het asfalteringsbedrijf Baitali N.V is belast met de werkzaamheden van Meerzorg naar Tamanredjo, met een totale lengte van 20 kilometer. Deze aannemer is met het grootste oponthoud geconfronteerd bij de aanvang van het project. "Nu is er een flinke vooruitgang te merken in de samenwerking met de nutsbedrijven", zegt Koorndijk.

Pluimpje voor Dalian
Het Chinese asfalteringsbedrijf Dalian is zichtbaar beter gaan werken. "Ze verdienen daarvoor een pluimpje", constateert Koorndijk. Het bedrijf werkt in het gedeelte tussen Moengo en Albina. Het voorheen onhandig ogende werk van Dalian zou te wijten zijn aan het feit dat er steeds veranderingen werden aangebracht in het ontwerp. "Het gevolg was dat de uitvoering het karakter had van een mamjodeken", zegt Koorndijk. Dit wekte de nodige irritatie op bij verkeersgebruikers en bewoners. Ook dit gedeelte wordt in het 2e kwartaal opgeleverd.

In Albina wordt een rotonde aangelegd op de kruising van de Luitenant Weyneweg en de weg naar het veerplein. Op de kruising van deze weg en de Granpasie, wordt een verkeersplein aangelegd. Koorndijk zegt dat momenteel de laatste gesprekken plaatsvinden met Openbare Werken over de inrichting hiervan. Vast staat, dat er op deze plek informatie over interessante locaties komt voor toeristen. Er komen ook informatiespots te Tamanredjo, Stolkertsijver en Moengo.

Isaak Poetisi

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May