Hindori pleit voor meer toegankelijkheid publiek bij banken
10 Jan 2013, 04:00
foto
Voorzitter Djaienti Hindori van de Surinaamse Bankiers Vereniging toont het presentje dat zij van de VES heeft gekregen.


Djaienti Hindori, voorzitter van de Surinaamse Bankiers Vereniging en directeur van de Landbouwbank, pleit voor een grotere toegankelijkheid van het publiek bij banken. De financiële instellingen zouden volgens haar een efficiëntere intermediaire functie moeten vervullen bij het verstrekken van kredieten aan burgers.

Hoewel de afgelopen jaren kredietverstrekking is gegroeid, is dat slechts 15 procent in de directe productieve sectoren en 85 procent in de niet directe productieve sectoren. Met een effectievere intermediaire functie van de banken, bij het verstrekken van kredieten zou de economische groei positiever beïnvloed kunnen worden en kan het nationaal inkomen van het land evenredig worden verdeeld. Hindori was woensdagavond gastspreker op de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). De receptie werd gehouden in de Ballroom van Hotel Torarica.

Overgeleverd aan grillen
Hindori introduceerde tijdens haar inleiding de term ‘bank breedte’, doelende op een grotere toegankelijkheid van het publiek tot de banken, onafhankelijk van de behoefte die er is. “Nog te veel burgers zijn overgeleverd aan de grillen van het informeel financieel circuit waaronder geldschieters”, zegt zij. Banken zouden zich volgens haar meer moeten richten op het scheppen van ontwikkeling- en garantiefondsen en kredietbureaus om burgers gereed te maken voor een marktconforme omgeving.

Hindori zegt dat dit nu nog geen beleid is binnen de vereniging van bankiers. Het is haar persoonlijke insteek. Wel wil zij zich ervoor inzetten hiervoor een proces op gang te brengen. Volgens haar moet de financiële sector dan ook zichtbaar worden gemaakt. Zij waarschuwt ervoor dat leningen afsluiten in het informele circuit geen soelaas biedt maar mensen juist terecht komen in een vicieuze cirkel waar zij nooit uit komen.

Kredietregistratiebureau
Het opzetten van een kredietregistratiebureau van de bankiersvereniging samen met de Centrale Bank van Suriname is een goed begin. Door zo een bureau worden de kredieten van particulieren en bedrijven geregistreerd en het betalingsgedrag wordt bijgehouden. Het voordeel is dat naast het stimuleren van juiste en redelijke kredietbetalingen, de kredietmogelijkheden worden vergroot.

Anderzijds wordt voorkomen dat klanten teveel in de schulden geraken. De praktijk heeft uitgewezen dat veel personen veel schulden opbouwen, daardoor niet kredietwaardig zijn bij de banken en zo terecht komen in de informele financiële wereld. Vaak komen die personen dan terug bij de banken om die leningen af te lossen. “Ze komen er nooit meer uit”, zegt Hindori.

Informele sector zichtbaar maken
De bankier zegt dat het een uitdaging is voor studenten economie en wetenschappers om de informele sector zichtbaar te maken. Reële cijfers ontbreken en het is niet bekend hoeveel kredieten er verstrekt worden. “We weten wel dat genoeg mensen bij de banken komen om kredieten te sluiten, maar veel worden afgewezen omdat er geen onderpand is. Dit zou met een garantiefonds opgevangen kunnen worden. Zo een garantiefonds zou samen met de overheid en de Centrale Bank opgezet kunnen worden. Hiervoor zouden onder andere de extra verdiensten uit de mijnbouwsector gebruikt kunnen worden. Ook het welvaartsfonds zou hiervoor aangesproken kunnen worden. “We kunnen best de extra inkomsten reserveren voor het verder diversifiëren van onze economie”, stelt Hindori.

Volgens de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Bankiers moet de intermediaire rol van de banken gericht zijn op het verstrekken van kredieten in verschillende sectoren. “Het kredietwezen bepaalt ook de richting van de economie. Er moet risicospreiding zijn bij kredietverlening waardoor ook meer mensen daarvoor in aanmerking komen. Hindori zegt nadrukkelijk niet te pleiten voor een versoepeling van bancaire regels. “Die moeten blijven gelden, omdat die ons behoed hebben voor de bankencrisis elders in de wereld. Iedere bank kan voor zichzelf bepalen hoe de risico’s worden verspreid en op welke manier”. Een goed voorbeeld is volgens haar het klein en micro bankunit bij onder andere de Hakrinbank. Hier wordt een bepaald budget gereserveerd uit beschikbare middelen voor een bepaalde doelgroep. Hindori zegt dat een evenredige maatschappelijke verdeling van het nationaal inkomen maatschappelijke onrust kan voorkomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May