VES dringt aan op nieuwe economische activiteiten
10 Jan 2013, 02:00
foto
VES-voorzitter Waddy Sowma


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) dringt aan op concreet beleid voor het diversifiëren van de productiesector. Dit moet gebeuren door nieuwe economische activiteiten te creëren. Er zijn forse investeringen in de mijnbouwsector en tegelijkertijd is de noodzaak aanwezig om te streven naar diversificatie van de productiestructuur. Dit vereist een steeds grotere inbreng van de factor kennis, de inzet van de traditionele productiefactoren, natuur, kapitaal en arbeid.

VES-voorzitter Waddy Sowma zei woensdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Ballroom van Hotel Torarica dat het nooit te veel is de afhankelijke positie van de Surinaamse economie te benadrukken. Een daling van de internationale marktprijzen zal de ontwikkelingskansen van toekomstige generaties aantasten. Volgens de VES-voorman is het gebleken dat gecreëerde economische groei onvoldoende heeft bijgedragen tot vergroting van de capaciteit om de ontwikkeling meer in eigen hand te nemen. De exploitatie van natuurlijk kapitaal zal niet automatisch leiden tot kwantitatieve en kwalitatieve uitbreiding van het menselijke kapitaal. Bij de beleidsvoering moet het accent meer gelegd worden op duurzaamheid en op het tot ontwikkeling brengen van een kenniseconomie.

Goed economisch jaar
De VES erkent dat 2012 een goed economisch jaar is geweest voor Suriname, terwijl ook 2013 goede vooruitzichten biedt. Het Bruto Binnenlands Product is wederom gegroeid en wel met 4,5%. De inflatie, in 2011 nog 15%, is afgenomen en teruggebracht naar 5%. De monetaire reserves zijn solide gebleven, waarbij niet zozeer de absolute waarde van belang is als wel de relatieve waarde, dekking van de invoer in maanden. De wisselkoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar heeft zich gehandhaafd op het door de monetaire autoriteiten vastgestelde niveau, zonder dat er sprake is geweest van verdere interventie op de valutamarkt. De omzet van Staatsolie passeerde voor het eerst US$ 1 miljard.

De vooruitzichten voor Suriname in 2013 mogen als vrij positief beschouwd worden. De uitbreiding van de olieraffinaderij is op schema. Voor de periode 2013-2016 zal jaarlijks nog US$ 400 miljoen worden geïnvesteerd. Naast de al geplande investeringen in de goudsector zijn op de valreep in 2012 concrete stappen gezet. De verwachte investeringen in de nieuwe goudmijnen kunnen worden gerealiseerd.

Verdere groei
“Suriname staat aan de vooravond van de uitvoering van omvangrijke investeringen ter intensivering van de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen. Hierdoor wordt verdere groei van het Bruto Binnenlands Product verwacht en de schattingen variëren van 4,5% tot 5%“, zegt Sowma.

Een terugblik werpend op de verenigingsactiviteiten van de VES stelt Sowma dat de lezingen, CEO Talks, de deelname in en bijdrage aan commissies en seminars van belang zijn geweest. Dit ter realisering van het VES doel, om de toepassing van de resultaten van de economiebeoefening op de actuele situatie in Suriname, te stimuleren. Een belangrijke mijlpaal was de viering van het 40-jarig bestaan van de VES op 17 oktober 2012.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May