Suriname wil in rij topbestemmingen
09 Jan 2013, 00:00
foto
De stand van Suriname op de Vakantiebeurs in Utrecht.


Suriname wil voor de Nederlandse toerist tot de top van gewilde vakantiebestemmingen behoren. De Vakantiebeurs in Utrecht die dinsdag van start is gegaan, speelt hier een belangrijke rol in. De overheid heeft de marketing uitbesteed aan een Nederlands bureau. Een workshop over Suriname stond op het programma.

“Fa waka? Bun?” Faridy Lila, bestuursvoorzitter van de Stichting Toerisme Suriname (STS) gooit haar charmes in de strijd om de goed opgekomen groep medewerkers in de reisbranche welkom te heten bij de presentatie over Suriname. Het werkt: de zaal oefent even met het antwoord (‘bun’ geef je als antwoord op ‘fa waka’) en de sfeer blijft daarna ontspannen.

Airstrip
Touroperator Sirano Zalman sluit aan met een presentatie over het land. Het blijkt weer eens dat het geen kwaad kan om langer stil te staan bij sommige begrippen. Als je moet vliegen naar het binnenland, wil dat niet zeggen dat het met grote toestellen gebeurt die landen op luchthavens in het oerwoud. “Kijk, dit is de landingsbaan”. Zalman wijst naar een foto waarop Marronkinderen spelen op een grasveld, de airstrip. De zaal lacht.

Een ander begrip: de regentijd. Als een Nederlander hoort dat de grote regentijd is aangebroken in Suriname, zal hij waarschijnlijk zijn vakantie niet in die periode willen boeken. Volgens Zalman valt het mee, want de Surinaamse regentijd lijkt niet op het regenachtige weer in Nederland. Gewoon naar Suriname komen dus, is de hint.

Veiligheid
Zoals verwacht komt er een vraag over de veiligheid in Suriname. Zijn er no go areas? Lila en Zalman stellen de vragensteller gerust. Suriname is één van de veiligste bestemmingen. Het verschilt per geval, maar het is goed om bijvoorbeeld de gids te raadplegen of gewoon het gezond verstand te gebruiken, geven ze als advies mee.

Een andere vraag: zijn activiteiten tijdens een tour wel echt? Of zijn het toneelstukjes die de mensen opvoeren, wil een aanwezige weten. Dit zie je namelijk regelmatig op andere bestemmingen. Ook dit spreken Lila en Zalman tegen. “Wat de mensen doen, is authentiek.”

Suriname is opnieuw onderdeel van de Caribbean Village op de Vakantiebeurs. Het paviljoen is net als in 2011 opgetrokken uit een wit houten gevel in de koloniale stijl. Ongeveer twintig vertegenwoordigers uit de toerismebranche hebben een plek in het paviljoen. De Vakantiebeurs is vanaf woensdag open voor het publiek en duurt tot en met zondag. Dinsdag was bestemd voor de reisbranche en de pers.

Peggy Brader
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May