Andy Hooghart kondigt handtekeningenactie aan
03 Jan 2013, 21:00
foto


In een schrijven aan de Surinaamse Onderwijzersbond (SOB), kondigt Andy Hooghart, leerkracht op een muloschool te Koewarasan, een handtekeningenactie aan op basis- en VOJ-scholen. Dit naar aanleiding van het gegeven dat in de afgelopen periode leerkrachten vaker de fout hebben begaan om lijfstraffen toe te passen op leerlingen, en daardoor in problemen zijn gekomen. Hooghart hoopt op deze wijze met belanghebbenden de aanzet te geven tot oplossing van het probleem.

“Zowel leerkrachten als leerlingen worden de dupe van dergelijke handelingen, daar deze leiden tot verstoring van het onderwijsproces”, zegt Hooghart. Hij meent dat het nodig is dat partijen zich gezamenlijk buigen over de oorzaak van het verschijnsel. Van zijn brief heeft hij een afschrift verzonden naar het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov)

Verstoring onderwijsproces
Uit gesprekken die hij heeft gevoerd met collega’s van verschillende niveaus, is volgens Hooghart gebleken dat leerlingen waarden en normen terzijde leggen en respectloos gedrag vertonen naar de leerkrachten toe. “De praktijk wijst tegenwoordig heel extreme gedragingen van leerlingen uit die leerkrachten soms tot het uiterste toe drijven. Heel wat van deze gevallen resulteren in het in hechtenis nemen van leerkrachten. Dit gedrag van leerlingen maakt dat leerkrachten zich niet meer beschermd voelen, wat heel demotiverend werkt op het onderwijsproces.”

Het stoort Hooghart dat men vaak niet kijkt naar wat de leerkracht drijft tot zijn handelwijze. “Dit is voor geen van de partijen een gezonde zaak en verstoort ook het onderwijsproces in het geheel.” Hooghart wil samen met de SOB, het Minov, leerlingen, ouders, leerkrachten en de rest van de samenleving brainstormen over manieren om verandering te brengen in deze situatie. Onder meer de handtekeningenactie moet uitkomst bieden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May