Bouterse: Suriname zal eigen goudmijn hebben
30 Dec 2012, 00:10
foto
Van ruw naar geraffineerd goud. (Fotocompositie: Edward Troon)


Suriname zal een eigen goudmijn beginnen. "Voor honderd procent van het Surinaamse volk". Dit deelde president Desi Bouterse zaterdagavond mee op een massameeting van de Nationale Democratische Partij in Ocer. Hij zei dat de gouddeals die gesloten zijn met Newmont en Iamgold grote stappen voorwaarts zijn. Maar een eigen goudmijn, is zijn grootste wens.

Bouterse zei dat Suriname grote successen heeft bereikt zonder de ontwikkelingshulp uit 'Holland'. Hij liet duidelijk blijken geen boodschap te hebben aan Nederland. "Mensen willen foto's met me maken en ze zeggen dat ze uit Holland komen". Bouterse zei dat hij daar een hekel aan heeft, want Holland is niet belangrijk voor hem.

Mint house
De president bracht opnieuw aan de orde dat Suriname zijn eigen mint house zal hebben. "Uiterlijk halverwege 2014". Kaloti Jewellery Group uit de Verenigde Arabische Emiraten en Suriname zijn overeengekomen om een Mint House op te zetten. Kaloti is in staat het goud te raffineren met een zuiverheid van 99,99%."

"Meneer Brunswijk, je zal dan ook je goud hier moeten raffineren om het aan de beurs in Amerika te kunnen verkopen", zei Bouterse tegen coalitiepartner Ronnie Brunswijk die actief is in de goudsector. De president merkte op dat het goud wordt weggebracht door Iamgold om het in het buitenland te raffineren. "Ik ben niet klaar met de multinationals. Zij zullen het goud hier moeten raffineren", zei Bouterse.
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May