Somohardjo: Defares en zijn vriendjes maken stemming
29 Dec 2012, 12:30
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo blijft erbij dat het terrein waarop het partijgebouw is opgezet niet toebehoort aan NV Havenbeheer.


De voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, kan niet begrijpen waarom NV Havenbeheer het speciaal op zijn partij heeft gemunt. Zoveel andere bedrijven zijn op het complex, waarlangs pijpleidingen van Staatsolie lopen. "Waarom is alleen Pertjajah Luhur een doorn in het oog", vraagt de politicus zich af. Hij deelt Starnieuws mee dat owru yari gevierd zal worden in het partijcentrum, maar er zal geen vuurwerk worden afgeschoten.

Somohardjo zegt dat Staatsolie metingen heeft verricht. Het bedrijf heeft volgens hem beloofd dat de pijpleidingen voor de ingang van het partijgebouw, onder de grond zullen lopen. Het gaat volgens de politicus om ongeveer 50 meter. Somohardjo merkt op dat de bond bij NV Havenbeheer, onder leiding van Raymond Ford, zich ook roert. Eerder had directeur John Defares aan de bel getrokken over deze kwestie. De Health, Safety, Environment & Quality (HSEQ) van NV Havenbeheer heeft geconstateerd dat de situatie zeer onveilig is.

Foefjes gebruikt
Ford benadrukt tegenover Starnieuws dat de gespecialiseerde afdeling van het bedrijf, HSEQ, geconstateerd heeft dat er een onveilige situatie heerst onder de brug. "Omdat een zaak bij de rechter aanhangig is gemaakt over de gronduitgifte, willen wij nu niet in actie gaan. Wij wachten de uitkomst af", zegt Ford, die vandaag een brief naar president Desi Bouterse zal sturen over deze kwestie.

De vakbondsleider benadrukt dat Somohardjo foefjes heeft toegepast om de grond te krijgen. NV Trailblazers, een bedrijf van de zoon van de politicus, had het terrein eerst. "Toen de bond acties voerde, verklaarde de politicus dat hij niet weet van wie het terrein is. Intussen blijkt dat de bestemming is veranderd en er is een partijgebouw daar opgezet", zegt Ford. Hij wijst er op dat de pijpleidingen niet lopen bij de andere bedrijven die ook op het complex zijn. De leidingen lopen voor de deur van het partijgebouw. Als er iets misgaat, wordt de boel daar opgeblazen. De situatie is niet veilig", stelt Ford. Hij zegt geen moeite mee te hebben als Pertjajah Luhur elders een terrein krijgt, maar dit stuk behoort volgens de vakbondsleider de haven toe. Het bedrijf moet uitbreiden en er is geen plaats meer hiervoor.

Hetze tegen PL
Somohardjo blijft erbij dat het terrein niet meer toebehoort aan NV Havenbeheer. Hij merkt op dat Staatsolie heeft beloofd de pijpen onder de grond te laten lopen. "Wij hebben de districtscommissaris al laten weten dat wij geen vuurwerk zullen afschieten", zegt de politicus. Hij vindt dat er een hetze wordt gevoerd tegen zijn partij.

Defares, die per 1 januari met pensioen gaat, zegt aan Starnieuws dat hij niks tegen Somohardjo heeft. Bij hem gaat het om NV Havenbeheer. Het terrein is nodig om de bedrijfsactiviteiten uit te kunnen breiden. Ford haalt aan dat langs de Surinamerivier er geen terreinen meer zijn om de haven uit te breiden. Hij hoopt dat de rechter gauw een uitspraak doet in de zaak die loopt. Intussen wordt de aandacht van de president gevestigd op de onveilige situatie, zegt Ford. Somohardjo vindt dat het hier om een politieke actie gaat tegen Pertjajah Luhur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May