Staatsolie is a 'One Billion Dollar Company'
28 Dec 2012, 18:00
foto
Marc Waaldijk, algemeen directeur van Staatsolie, steekt een mega pagara aan. (Foto: Raoul Lith)


Staatsolie heeft als staatsbedrijf een primeur om als eerste een bruto omzet van een miljard US dollars te hebben gerealiseerd over het boekjaar 2012. Dit deelde algemeen directeur Marc Waaldijk vandaag mee tijdens de jaarafsluiting van het bedrijf. "We are now a One Billion Dollar Company", zei hij.


Staatsolie zal een winst vóór belasting realiseren van US$ 475 miljoen, een toename van 15% ten opzichte van het vorige jaar. De bijdrage aan de aandeelhouder in de vorm van dividend en belastingen over 2012 zal ongeveer US$ 320 miljoen zijn.

Productie
Waaldijk deelde mee dat er naarstig gezocht wordt naar additionele reserves. Er wordt er naar gewerkt om de winbare reserves in Weg naar Zee en Uitkijk in kaart te brengen. In het offshore gebied zijn diverse contractors actief. Verwacht wordt dat in 2014 zeker zes boringen zullen plaatsvinden. Om nog meer partners aan te trekken, is voor januari 2013 een bidding round van het Demerara Plateau gepland.

Dit jaar is een olieproductie van bijkans zes miljoen barrels gerealiseerd. De gemiddelde productie was meer dan 16.000 barrels per dag. Om de productie te optimaliseren in de huidige olievelden, worden studies van het oliereservoir voortgezet. Waaldijk zei dat de uitbreiding van de raffinaderij op Tout Lui Faut goed op schema is. De target voor oplevering van de raffinaderij is nog steeds 2014. Waaldijk hield zijn laatste 'owru yari' toespraak als directeur van Staatsolie. Hij zwaait in oktober 2013 af.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May