Sociaalzekerheidsstelsel belangrijke focus voor 2013
01 Jan 2013, 10:00
foto
Vakbondsleider Robby Berenstein, afgevaardigde van Ravaksur in Tripartiet Overleg.


De invoering van een sociaal zekerheidsstelsel zal in 2013 een belangrijke, zo niet de belangrijkste focus moeten zijn van de sociale partners, overheid, bedrijfsleven en vakbeweging.

De consultant KPMG zal in het komende jaar een aanbevelingsrapport uitbrengen, dat een basis moet leggen voor hoe het stelsel eruit moet zien. De consultant is via het Tripartiet Overleg aangetrokken. Het gemis van het stelsel is volgens de vakbeweging de reden waarom in 2012 er geen reële economische herverdeling heeft plaatsgevonden.

Vakbondsleider Robby Berenstein die namens de vakbeweging in het Tripartiet Orgaan zit, zegt aan Starnieuws dat het sociale zekerheidsstelsel door het parlement goedgekeurd moet worden. Dit stelsel moet zorgen voor een evenredige verdeling van de winsten die het land heeft uit onder andere de groei in de mijnbouwsector, toegang tot sociale fondsen, ziektekostenregeling en een bij wet vastgesteld minimumloon. Minister Micheal Miskin van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) heeft tijdens de begrotingsbehandeling gezegd dat het parlement mag uitzien naar nieuwe arbeidswetten en ook een concept voor het minimumloon.

Koopkracht niet versterkt
Berenstein zegt dat in geen geval de indruk moet worden gewekt dat met de recente 10 procent loonsverhoging bij de overheid de koopkracht van de ambtenaren is hersteld. “Voor de meeste mensen en ook voor het bedrijfsleven heeft de economische groei en de loonsverhoging niet geleid tot herstel van de koopkracht. Integendeel is het juist een achteruitgang geweest”, zegt hij. De vakbondsleider zegt dat simpelweg de loonsverhoging in relatie moet worden gebracht met het laatste inflatiecijfer van 2011. Volgens Berenstein zijn individuen er wel beter van geworden, maar dat is op zich dan weer een achteruitgang voor anderen. “Daarom is het socialezekerheidsstelsel belangrijk. We hebben een adequate herverdelingsinstrument nodig, waarin alle sociale zekerheden zijn opgenomen”, vindt Berenstein.

Ook voor het bedrijfsleven is 2012 geen bijzonder jaar geweest. Voorzitter Ferdinand Welzijn van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven zegt dat de afname van de inflatie en de loonsverhoging niet hebben geleid tot grote voordelen en winsten voor het bedrijfsleven. “Er zijn minimale winsten gemaakt en bij sommige bedrijven is er alleen sprake van ‘break even’. De sector handel is op zich dus niet vooruitgegaan. Welzijn vindt wel dat met de positieve economische activiteiten in de mijnbouwsector er wel reden is voor de werkende klasse om de nadruk te leggen op een beter kwaliteit van het leven. “Er is wel een ideale situatie om aandacht te vragen voor sociale zekerheden”, meent Welzijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May