Eerste vuurwerk slachtoffer in Paramaribo genoteerd
27 Dec 2012, 00:00
foto
Deze winkel aan de Kwattaweg verkocht op tweede kerstdag vuurwerk. De brandweer is hiertegen opgetreden. (Foto: Brandweer-voorlichting)


Het eerste vuurwerkslachtoffer in Paramaribo is woensdag genoteerd. Een 17-jarige jongen heeft verwondingen opgelopen aan zijn vingers en elleboog. Hij is behandeld door de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis. Bij het Korps Brandweer Suriname zijn er al 36 meldingen binnengekomen van ongeregeldheden. Winkeliers blijken toch vuurwerk te verkopen, terwijl vanaf donderdag de verkoop mag beginnen.

Brandweervoorlichter Glenn Cooman en zijn team waren met de kerstdagen in de weer om controle uit te oefenen. Cooman zegt aan Starnieuws dat winkeliers die vuurwerk verkochten ernstig zijn aangesproken. Nagegaan zal worden met de districtscommissarissen hoe verder opgetreden zal worden tegen de verkopers die de bepalingen overtreden.

Voorlichter Ulrich Coats zegt dat woensdag de politie ook jongens voor verhoor heeft opgebracht die vuurwerk afschoten en naar voertuigen gooiden. Dit gebeurde op de hoek van de Tweede Rijweg en Kwattaweg. Buiten de officiële afschietperiode zijn nu vijf ongevallen genoteerd. Vier personen in Nickerie raakten gewond tijdens het illegaal afschieten van vuurwerk door Pertjajah Luhur.

Niet aan kinderen verkopen
Cooman benadrukt dat het verboden is om vuurwerk aan kinderen beneden zestien jaar te verkopen. Hier zal streng op gelet worden, want elk jaar blijkt weer dat de wet wordt overtreden. "Wij doen een beroep op de ouders om er op toe te zien dat kinderen geen vuurwerk kopen. Ook mogen zij geen vuurwerk afschieten", zegt Cooman.

De brandweervoorlichting heeft landelijk gedemonstreerd hoe vuurwerk veilig afgeschoten wordt. Donderdag is het de beurt aan Coronie om te worden voorgelicht. Cooman merkt op dat tijdens de sessies duidelijk blijkt dat veel mensen niet weten hoe vuurwerk veilig kan worden afgeschoten. Hij hoopt dat mensen zich houden aan de voorschriften om ongelukken te voorkomen. De brandweer heeft een speciaal telefoonnummer 463959 waarop gebeld kan worden om klachten door te geven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May