Sew-Atjon krijgt 600.000 ha in concessie voor mineralen
25 Dec 2012, 08:00
foto
John Sew-Atjon is directeur van HI Calcia NV. Dit blijkt uit het register van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.


John Sew-Atjon heeft tussen oktober 2011 en maart dit jaar ruim 600.000 ha in concessie gekregen voor exploratie en verkenning van mineralen, waaronder goud. Het gaat om de districten Sipaliwini, Brokopondo, Para, Coronie en Saramacca. Sew-Atjon is directeur van HI-Calcia NV. Hij is op 10 juni vorig jaar door president Desi Bouterse benoemd tot voorzitter van het team dat onderhandeld heeft met Iamgold. Sew-Atjon is onlangs door de regering benoemd tot directielid van Staatsolie en wordt klaargestoomd om in oktober over te nemen van algemeen directeur Marc Waaldijk.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) heeft de hand kunnen leggen op concessies die verstrekt zijn door minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. De minister heeft tijdens de begrotingsbehandeling alleen het aantal concessies dat verstrekt is prijsgegeven. Een overzicht van de bedrijven en personen werd, ondanks aandringen, niet gegeven. Gajadien zegt aan Starnieuws dat HI Calcia elf vergunningen heeft gekregen. Dit bedrijf is in februari vorig jaar opgericht. Een deel is voor exploratie en acht concessies zijn verkenningen. Totaal gaat het om meer dan 600.000 ha. Bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken is Sew-Atjon geregistreerd als directeur van HI Calcia. Volgens artikel 22 lid 2 van de mijnbouwwet wordt het recht tot verkenning verleend voor een terrein niet groter dan 200.000 hectaren.

Gouden kerst
Gajadien haalt president Bouterse aan die beloofd had dat Suriname een gouden kerst tegemoet gaat. Volgens de politicus zou het mogelijk zijn dat eenieder in dit land een beter kerst had kunnen vieren dan waar ook ter wereld als de president ervoor zorgt dat er goed omgesprongen wordt met de natuurlijke hulpbronnen. “Deze hulpbronnen zijn onvervreemdbare rechten van deze natie, om aan te wenden voor de ontwikkeling van Suriname”, stelt Gajadien. Hij heeft zich enorm aan gestoord dat de regering geen overzichten wilde verstrekken over wie allemaal concessies hebben gekregen. Ook in De Nationale Assemblee zijn er leden die enorme hoeveelheden concessies onder hun beheer hebben.

Het assembleelid plaatst vraagtekens achter het toekennen van de concessies aan HI Calcia. Dit is gebeurd in een periode waar de onderhandelingen plaatsvonden met de multinationals Newmont en Iamgold. De onderhandelingen hebben volgens Gajadien veel te lang geduurd, want de president had beloofd dat de contracten veel eerder gesloten zouden worden. “Op deze kerstdag vraag ik aan de president om openheid van zaken te geven en de natuurlijke hulpbronnen op een verantwoorde wijze aan te wenden voor land en volk”, is de kerstwens van Gajadien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May