Basketballers hebben veel geleerd tijdens stage in VS
24 Dec 2012, 20:00
foto
De basketballers zijn blij met de stage in de VS. Van links naar rechts: Yawende Landbrug, Keith Zinghagel, Dave Arlaud, Cheraldo Beverdijk, Mitchell Robert en Yves Goedschalk. (Foto: Raoul Lith)


De drie basketballers Yawende Landbrug, Keith Zinhagel en Dave Arlaud, die vier maanden stage hebben gelopen bij de Impact Basketball Academy in de Verenigde Staten (VS), zijn weer terug. “We hebben Suriname op de kaart kunnen plaatsen” zegt Zinhagel.

De basketballers zijn onder de indruk hoe de sport wordt beleefd in de VS. “Naar de gym gaan is daar een must, je moet werken aan je fysieke conditie en je moet mentaal goed geconcentreerd zijn", zegt Mitchell Robert. Hij is meegereisd om stage te lopen als coach en de sporters te begeleiden. Naast fysieke trainingen, is hen ook kennis bijgebracht over gezonde voeding en technieken om blessures te herstellen.

Flink gegroeid
De drie basketballers zijn in augustus opgevallen tijdens de ‘Summer Basketball Camp’ voor Suriname en de regio. Deze training werd toen opgezet door de Regional Sports Academy (RSA) en de Surinaamse Basketbal Associatie (SBA), dit was een initiatief van Yves Goedschalk.
In het begin was het moeilijk. “De eerste twee weken moesten we wennen, want je traint in een gekoelde ruimte en het leek alsof wij helemaal geen conditie hadden", vertelt Landbrug. Die discipline die daar wordt vereist, is top. “Je moet soms twee keer per dag in de gym en dan ook twee keer op het veld trainen", vult Zinhagel aan.

De spelers komen uit voor de Nationale Basketbal Selectie. “Ik heb de heren fysiek zien groeien. Wat kracht, snelheid, fitheid en behendigheid aangaat zijn ze helemaal vooruit gegaan”, zegt Goedschalk. De meerwaarde van zo’n project kan zijn dat zo een speler, binnen zijn eigen team de inzichten en kennis die hij heeft opgedaan gaat delen. “Hier zie je soms op het veld dat de jongens nog even de tijd hebben om uit te blazen, maar daar is het keihard knokken”, legt Goedschalk uit.
Volgend jaar wordt de Basketball Camp weer gehouden, maar dan doen de spelers uit de regio ook mee. Zij komen eveneens in aanmerking om te strijden voor een stageplek.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May