Coronianen krijgen meer inzicht in studie parwa
22 Dec 2012, 23:00
foto
Haydi Berrenstein overhandigt een exemplaar van haar proefschrift aan dc Harold Sijlbing. (Foto: Stan Malone)


Schoolkinderen van Coronie zullen kennis kunnen nemen van een studie die Haydi Berrenstein heeft verricht over parwa in het district. Zij streeft ernaar dat zoveel mogelijk mensen in Coronie op de hoogte zijn van de resultaten van een jarenlange studie over parwa.

Berrenstein hield een presentatie voor het personeel van het districtscommissariaat, diensthoofden van diverse ministeries en niet-gouvernementele organisaties in Coronie. Het onderwerp van de presentatie was het wetenschappelijk onderzoek dat Berrenstein verricht heeft de afgelopen jaren in de Noord Coronie Multiple Use Management Area (MUMA). Zij heeft onderzocht welke de stress factoren voor de parwa zijn in dat gebied. De presentatie vond plaats in de vergaderzaal van de ambtswoning van de districtscommissaris Harold Sijlbing.

Resultaten
De resultaten toonden aan dat de volledig ingepolderde gebieden die niet onderhevig zijn aan eb en vloed en verstoken zijn van zoetwater van de grote zuidelijk gelegen zoetwaterzwamp, niet geschikt zijn voor de groei en ontwikkeling van de parwa. Ook gebieden die bij springvloed water binnen laten maar geen afvoer mogelijkheid hebben vanwege de inpoldering, zijn ongeschikt gebleken. Deze gebieden hadden dwergparwa's van 50 cm tot ongeveer 1 m. hoog. Verder is gebleken dat de mangrovekrabben stress indicatoren zijn van dit mangrove-ecosysteem.

De algehele resultaten en aanbevelingen van deze studie zijn vervat in een proefschrift Stress factors and ecological conditions of the mangrove ecosystems along the coast of Suriname with special emphasis on the district of Coronie. Een exemplaar van dit proefschrift is aan de dc overhandigd.
Er is ook een awareness boekje voor het algemeen publiek gepubliceerd door de onderzoekster en schrijfster welke de volgende titel draagt Mangrove studie in de Noord Coronie MUMA. Alle aanwezigen hebben een exemplaar van het boek ontvangen. Berrenstein streeft ernaar om elk kind een boek te geven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May