Leguanen- en kaaimanboerderij in voorbereiding in Coronie
20 Dec 2012, 10:00
foto
De groene leguaan (Foto: Edward Troon)


Het district Coronie bekijkt de mogelijkheden voor het kweken van leguanen in gevangenschap. De leiding van 's Lands Bos Beheer (LBB) en Afdeling Natuurbeheer hebben een presentatie gehouden hierover. Natuurbeheer maakt zich sterk voor om wilde dieren in gevangenschap te kweken om te voorkomen dat ze verdwijnen.

Dit zegt districtscommissaris Harold Sijlbing aan Starnieuws. Het hoofd van LBB, Hesdy Esajas, heeft tijdens de presentatie uitgelegd waarom gekozen is voor Coronie om als eerst met de opzet van een 'legwanaboerderij' te beginnen in Suriname. Hij merkt op dat Coronianen dol zijn op leguanen, maar niet beseffen dat het ongebreideld eten van de eieren gaat leiden tot afname van deze reptielen. De groene leguaan (Iguana iguana) is in Coronie een welkome aanvulling is op de eettafel.

Het kweken van leguanen kan volgens Natuurbeheer voor twee groepen interessant zijn: landbouwers in de districten Saramacca en Wanica en voor de consumenten. De landbouwers ervaren vooral de kleine leguanen als een enorme plaag, aangezien deze hun groenten opvreten. Uit onderzoek is gebleken dat leguanenvlees en -eieren erg intrek zijn bij delen van de bevolking en wordt dit vlees als delicatesse gezien. De consumenten kunnen op een verantwoorde wijze aan het vlees komen.

Proefboerderij
LBB wil het districtscommissariaat van Coronie, dat ondersteund wordt door NGO’s, helpen in het streven het komende jaar met een proefboerderij te beginnen. “Er zijn veel iguana farms in de wereld, vooral in Midden-Amerikaanse landen, waar een groot deel van het vlees wordt geëxporteerd naar de Verenigde Staten. In Nederland is er ook een grote markt onder de Surinamers en Antillianen. Naast de consumptie van legwanavlees kan de huid ook worden bewerkt tot leer voor diverse gebruiksartikelen. Zeer aantrekkelijk voor Coronie is de opzet van een boerderij voor toeristen, die ook de dieren kunnen voeren”, deelt Sijlbing mee.

De dc deelt mee dat gelijktijdig ook de voorbereidingen plaatsvinden voor de ontwikkeling van een kaaiman kwekerij in Coronie. Er is een haalbaarheidsstudie in uitvoering om de brilkaaiman in gevangenschap te houden voor zowel toeristische als consumptieve doelen. Hierbij zal gebruikgemaakt worden van uitgemijnde gebieden, waar schelp- en zandafgravingen hebben plaatsgevonden. De haalbaarheidsstudie vindt plaats met medewerking van Investment Development Corporation Suriname (IDCS). Sijlbing is ervan overtuigd dat het district door deze projecten een economische opleving zal krijgen.
Advertenties

Tuesday 27 September
Monday 26 September
Sunday 25 September