Asabina: Erg dat ministers gouddeals niet gezien hebben
19 Dec 2012, 17:30
foto
Ronny Asabina (fractieleider BEP)


Assembleelid Ronny Asabina (fractieleider BEP) kan zich niet voorstellen dat de Raad van Ministers (RvM) ingrijpende gouddeals goedkeurt, zonder de overeenkomsten te hebben bestudeerd. Sterker nog, ze hebben niet eens inzage gekregen in de documenten. Na een presentatie heeft de RvM de deals goedgekeurd.

"Dit gaat mijn gezond verstand te boven. Voorts vind ik dit ongehoord", zegt Asabina aan Starnieuws. Het gaat om de contracten met Iamgold en Surgold (een joint venture tussen Newmont en Suralco. "Ik vraag me af of de ministers zich realiseren dat het hier gaat om de natuurlijke hulpbronnen, die zoals onze grondwet gebiedend voorschrijft aan de natie Suriname (lees het volk) toebehoort", betoogt de volksvertegenwoordiger.

Franse slag
Asabina vraagt zich af waarom al die geheimzinnigheid en haast. Hij heeft opgemerkt dat ministers en de vicepresident steeds meer overgeleverd worden aan de willekeur van hun meerdere. "Hebben zij geen eigen mening, of mogen zij dat niet uiten. Overigens is het de vraag hoe je een mening kan vormen als je niet in de gelegenheid wordt gesteld om over de nodige informatie te beschikken", stelt het assembleelid. "We maken mee dat het pamperen van ministeries en ministers normaal wordt voortgezet. In het parlement zal ik me heftig verzetten als men zal pogen om de behandeling van deze ontwerpwetten met de Franse slag af te handelen", stelt de volksvertegenwoordiger in het vooruitzicht.

Aan de andere kant stemt het Asabina goed te mogen vernemen "dat wij meer kunnen halen uit de deals. Dat getuigt van visie. Ik heb bewust het woord zullen weggelaten omdat de verruiming van ons aandeel met zich mee brengt dat wij niet alleen zullen delen in de baten. Wij hebben ons ook gecommitteerd om te delen in de lasten, dus niet alleen in de vette jaren maar ook in de magere jaren", zegt de fractieleider van de BEP.

Risico hoort bij ondernemen
Asabina zegt dat het nemen van risico's inherent is aan ondernemen. Het niet nemen van risico's leidt bijna onvermijdelijk tot een mislukking, meent hij. Ook de multinationals nemen risico's, die gezamenlijk gedeeld zullen worden. "Ik ben blij dat onze zeggenschap is verruimd. Overigens kon het niet anders, gegeven de tijdsgeest inclusief de mondiale ontwikkelingen op korte en middellange termijn die zich kenmerkt door gunstige prijzen van het edelmetaal goud".

De parlementariër zegt uit te kijken naar de inhoud van de overeenkomsten, maar ook naar de inhoudelijke behandeling in het parlement. "Uiteraard ben ik benieuwd te weten te komen wat mijn district, Brokopondo, uit de deal zal krijgen", zegt Asabina. Nadat de Staatsraad advies heeft uitgebracht, zullen de overeenkomsten worden gestuurd naar De Nationale Assemblee voor behandeling.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May