Greenheart heeft meer concessies dan de wet toelaat
19 Dec 2012, 08:30
foto
Deze personen hebben diverse bedrijven opgericht en de concessies onder Greenheart ondergebracht.


Houtmultinational Greenheart, die een moderne zaagmolen heeft in West Suriname, beschikt over 405.000 ha aan bosbouwconcessie. Volgens de wet mag een onderneming maximaal 150.000 ha in concessie hebben. Indien een bedrijf meer bos in beheer krijgt, moet dat bij wet worden geregeld.

Vicepresident Robert Ameerali zei tijdens de begrotingsbehandeling dat deze kwestie zal worden nagetrokken. Hij merkte op dat als Greenheart op onrechtmatige wijze aan concessies is gekomen, deze dan ingetrokken zullen worden. Op basis van uittreksels van de Kamer van Koophandel en Fabrieken toonde Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) aan dat verschillende naamloze vennootschappen opgericht zijn door dezelfde mensen die ook oprichters zijn van Greenheart Suriname.

Wet duidelijk
Gajadien haalde artikel 23 van de wet Bosbeheer aan waarin staat dat een onderneming of persoon geen concessies mag meer dan 150.000 ha. Het is in artikel 26 eveneens verboden dat bij samenvoegen van verschillende concessies de 150.000 ha wordt overschreden. Indien een onderneming meer dan de 150.000 ha onder haar beheer heeft, moet dat bij wet worden geregeld.

Greenheart heeft verschillende concessies opgekocht, waardoor het bedrijf over 405.000 ha beschikt. Hier komt het bedrijf openlijk voor uit en heeft hierover nooit een geheim van gemaakt. Gajadien heeft eveneens vernomen dat dit bedrijf ook speciale faciliteiten heeft gekregen, zoals tax holidays, waardoor er geen inkomstenbelasting wordt betaald. Ook worden goederen invoerrechtenvrij binnengebracht. Ameerali beloofde dat de regering historische uittreksels bij KKF zal raadplegen voor meer duidelijkheid in deze zaak.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May