Hok en Ameerali geven geen informatie over EBS-deal
19 Dec 2012, 06:00
foto


De regering heeft US$ 76 miljoen ter beschikking gesteld van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) voor de uitbreiding van de centrale aan de Saramaccastraat. Er worden drie generatoren van 21 megawatt geleverd. Minister Jim Hok en vicepresident Robert Ameerali gingen in De Nationale Assemblee niet in op indringende vragen die gesteld werden door het Nieuw Front.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) vindt dat Hok en Ameerali bewust informatie achterhouden voor de samenleving. De parlementariër wilde weten wie de generatoren zal leveren en of er een milieurapport is van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos). Hok stelde zich op het standpunt dat president Desi Bouterse in een machtiging bepaald heeft dat de vicepresident, zijn vervanger of een door hem aan te wijzen minister als vertegenwoordiger van de staat optreedt bij parastatale bedrijven. Hij schoof de vragen door naar Ameerali.

Teleurgesteld
Toen Ameerali als laatste spreker namens de regering in de tweede ronde aan het woord kwam, zei hij dat de aandeelhouder een goedkeuring heeft gegeven voor twee overeenkomsten. Het gaat om ruim US$ 47 miljoen voor bouw en installatie van de centrale door een Deense maatschappij en ongeveer euro 27 miljoen voor levering van de generatoren.

Gajadien zegt aan Starnieuws zeer teleurgesteld te zijn dat de regering geen openheid heeft gegeven over met wie de contracten zijn getekend. Ook de procedure die gehanteerd is, werd niet bekendgemaakt. Er is niet geantwoord op de vraag of er openbare aanbesteding is gehouden, of er leningen gesloten zijn voor de uitbreiding en hoe het gesteld is met het milieuvraagstuk. Gajadien heeft kunnen achterhalen dat met de firma Olibis een overeenkomst gesloten is voor de levering van de machines. Gajadien wilde ook informatie over leningen die EBS heeft gesloten met een firma tegen een rente van 9%. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei aan de vp dat er concrete vragen zijn gesteld over bedrijven die onder NH vallen en vroeg de vp om deze mee te nemen in de beantwoording in de derde ronde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May