Begroting moet omgebogen worden naar duurzame sector
16 Dec 2012, 08:30
foto


De conceptbegrotingen voor 2013 die in behandeling zijn bij De Nationale Assemblee, zullen ingrijpend worden gewijzigd. Diverse assembleeleden hebben voorstellen gedaan om wijzigingen aan te brengen. Verschillende posten moeten omhoog en hier en daar zal geschoven worden met de begrotingen. Er moet vooral geïnvesteerd worden in de duurzame sector.

Vicepresident Robert Ameerali kondigde aan dat de regering zich nog moet buigen over de wijzigingen die onherroepelijk doorgevoerd zullen worden. Deze wijzigingen moet de regering in de tweede ronde indienen, die maandag wordt voortgezet. De helft van de ministers en de vicepresident moeten nog aan het woord komen in de tweede ronde. Maandag zal minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen als eerste aan de beurt komen en vragen beantwoorden die door assembleeleden zijn gesteld.

Duurzame sector ontwikkelen
Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU) pleitte voor het ontwikkelen van de duurzame sector. Hij betoogde dat de meeropbrengsten uit de mijnbouwsector geïnvesteerd moeten worden in de sectoren toerisme, diensten- en de agrarische sector. Deze investeringen ontbraken ook al in de begroting van dit jaar. Het parlement heeft door amendementen de investeringen voor een deel op de begroting van 2012 gekregen, maar nog niet naar tevredenheid. Ramnandanlal heeft voorgesteld om de begroting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Toerisme met SRD 46 miljoen te verhogen. Dat is 4.4% van de totale begroting. Volgens hem is dat nog steeds te weinig; ideaal zou zijn 8 tot 10%. Voor diverse voorstellen had hij een prijskaartje.

Assembleeleden hebben concrete voorstellen gedaan om een verschuiving in de begroting van 2013 te bewerkstelligen. Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) vroeg aan zijn collega's om te kijken bij voorstellen voor meer geld op de begroting van bepaalde ministeries waar het geld dan weggehaald moet worden. Hij stelde ook voor om een aantal overheidstarieven aan te passen. Ramnandanlal zei dat de inkomsten nu voor SRD 300 miljoen onderbegroot zijn, want er komt meer productie in onder andere de olie- en de goudsector. De regering zal komen met een nota van wijziging, waarbij Ameerali beloofde zoveel mogelijk te zullen handelen in overeenstemming met voorstellen uit het parlement.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May