Fout Krijgsraad: Geen inhoudelijke behandeling 8 december
12 Dec 2012, 13:35
foto


De Krijgsraad heeft een fout gemaakt in de beschikking door te stellen dat vandaag een 'inhoudelijke behandeling' zou plaatsvinden van het 8 december strafproces. Dit deelde de president van de Krijgsraad, Cythia Valstein-Montnor mee na een beraad met de overige leden Iwan Rasoelbaks en Suzanna Chu.

De raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse, Irwin Kanhai, gaf vanaf de opening van de zitting te kennen dat hij rechter Chu wil wraken. Zij is in de plaats gekomen van Robby Rodrigues die met pensioen is gegaan. Kanhai zei eerder aan Starnieuws dat Chu een animositeit heeft tegen zijn cliënt en daardoor niet onbevooroordeeld is.

Geen inhoudelijke behandeling
Valstein heeft Kanhai niet de ruimte gegeven om gelijk een incident op te werpen. Zij wilde eerst auditeur-militair Roy Elgin in de gelegenheid stellen om zich uit te laten over de rechtsvraag over inmenging. Hij moest de stand van zaken doorgeven over deze kwestie, waarbij het nog in te stellen Constitutioneel Hof, artikel 131 lid 3 van de grondwet moet toetsen. Minister Edward Belfort heeft te kennen gegeven dat er stappen gezet worden voor het instellen van het Constitutioneel Hof.

De Krijgsraad erkent dat de zaak niet inhoudelijk wordt behandeld. Het gaat nu slechts om de procedure. Kanhai is het eens met de Krijgsraad dat het nu alleen om de schorsing gaat. Hij accepteert dat het een verkeerde formulering is. Aangezien de zaak niet inhoudelijk is behandeld, houdt Kanhai de wraking van de rechter aan tot de schorsing eventueel wordt opgeheven. Voorlopig blijft de schorsing gehandhaafd. Er is geen nieuwe zittingsdatum bepaald.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May