Ravi Shankar’s sitar valt stil
12 Dec 2012, 11:00
foto
Ravi Shankar was alom bekend door zijn werk met The Beatles.


De Indiase sitar virtuoos Ravi Shankar is overleden in een ziekenhuis in de Verenigde Staten. Hij was 92 jaar.

Shankar was vorige week opgenomen in het Scripps Memorial Hospitaal in San Diego, maar heeft een operatie niet overleefd. Shankar heeft brede internationale erkenning gehad door zijn samenwerking met The Beatles.

De Indiase premier Manmohan Singh omschreef hem als een “nationale schat en een wereldwijde ambassadeur van het culturele erfgoed van India ". Shankar’s vrouw en dochter Anoushka zeiden in een verklaring dat Ravi recent een operatie had ondergaan die “hem potentieel een nieuw leven zou geven.”

“Helaas, ondanks de inspanningen van de chirurgen en artsen die hem behandelden, was zijn lichaam niet meer in staat om de druk van de operatie te weerstaan,” zeiden ze. “We waren aan zijn zijde toen hij overleed.” In de verklaring zeggen ze verder: "hoewel het een tijd voor verdriet en leed, is het ook een tijd voor ons allemaal om te bedanken en dankbaar te zijn dat we in staat waren om hem als een deel van ons leven te hebben. Hij zal voor altijd voortleven in ons hart en in zijn muziek."

Anoushka Shankar is zelf een sitar-speler. De andere dochter van Shankar is de Grammy bekroonde zangeres Norah Jones.

Respect voor muziek
George Harrison van de Beatles noemde Shankar “de peetvader van de wereldmuziek ". Hij speelde op Woodstock en op de Monterey Pop Festival in 1967. Hij was ook samen met violist Yehudi Menuhin en jazz saxofonist John Coltrane.

Shankar heeft ook een aantal film- toppers gecomponeerd - met name de gevierde Apu Satyajit Ray's trilogie (1951-1955) en Richard Attenborough's 'Gandhi' (1982) - en werkte samen met de Amerikaanse componist Philip Glass in ‘Passages’ in 1990.

In zijn latere leven toen Shanker sprak over zijn ervaringen bij de invloedrijke Monterey Pop Festival, zei hij dat hij "geschokt was om te zien dat mensen zich zo flamboyant kleedden". Hij vertelde Rolling Stone magazine dat hij geschokt was toen Jimi Hendrix zijn gitaar in brand stak op het podium. "Dat was te veel voor mij. In onze cultuur hebben we zoveel respect voor muziekinstrumenten, ze zijn als een deel van God," zei hij.

Van danser naar sitar-speler
In 1999 werd Shankar bekroond met de hoogste burgerlijke onderscheiding in India - de Bharat Ratna, of Jewel of India. Hij werk geboren in een Bengaalse familie in de oude Indiase stad Varanasi. Oorspronkelijk was Shankar een danser met zijn broers groep. Als 18-jarige gaf hij dansen op om sitar te studeren.
Zeven jaar lang studeerde Shankar bij Baba Allauddin Khan, oprichter van de Maihar Gharana stijl van de Hindoestaanse klassieke muziek. Hij werd in India bekend voor zijn virtuoze sitar spelen.

De laatste jaren van zijn leven woonde Ravi Shankar samen met zijn vrouw in Encinitas, Californië.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May