Nelson Mandela heeft longontsteking
11 Dec 2012, 12:30
foto
De ziekenhuisopname van Mandela heeft grote angst veroorzaakt in Zuid-Afrika. (Foto: AFP)


De ziekenhuisopname van Nelson Mandela heeft geleid tot grote bezorgdheid in Zuid-Afrika. De eerste zwarte Zuid-Afrikaanse president wordt behandeld voor longontsteking, laat het kantoor van het staatshoofd weten.

Het is de eerste keer dat ambtenaren uit de doeken doen waarom de 94-jarige Mandela zaterdag in allerijl naar een militair hospitaal in de hoofdstad Pretoria werd gebracht. Onderzoeken hebben aangetoond dat “zich een herhaling van een eerdere longontsteking heeft voorgedaan,” heeft de presidentiële woordvoerder Mac Maharaj gezegd. Hij voegt eraan toe dat Mandela goed reageert op zijn behandeling.

Mandela is in het verleden behandeld voor een vroege stadia van tuberculose - een infectieziekte die schade aan de longen kan toebrengen. De meeste long infecties kunnen worden behandeld met medicijnen, rust en vloeistoffen, maar op de leeftijd van 94, is Mandela zwak en willen zijn artsen in de gaten houden hoe zijn conditie vordert. Longontsteking kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder respiratoir falen, die fataal kan zijn.

Mandela doet het goed
De voormalige president wordt door de meeste Zuid-Afrikanen beschouwd als de vader van de natie, die hen inspireerde om te vechten voor de democratie. Hij leidde de strijd tegen de blanke-minderheidsregel alvorens hij werd verkozen tot de eerste zwarte president in de democratische verkiezingen in 1994.

Ondanks hij 27 jaar gevangen was gezet door de apartheidsregering, heeft hij na zijn vrijlating zijn vroegere vijanden vergeven en drong er bij de Zuid-Afrikanen van alle rassen op aan samen te werken en verzoening te zoeken. Mandela werd in 1993 bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede.

Woordvoerder Maharaj heeft herhaaldelijk gezegd dat Mandela het goed doet in het ziekenhuis en er geen reden is tot ongerustheid. Mandela is in februari voor het laatst opgenomen in het ziekenhuis. Hij is toen behandeld voor pijn in de buik. In januari 2011 werd hij behandeld voor een ernstige luchtweginfectie. In de jaren 1980 tijdens zijn gevangenschap, was bij Mandela ook tuberculose gediagnosticeerd.

In 2004 trok Mandela zich uit het openbare leven en is sindsdien zelden in het openbaar gezien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May