Export Surinaams fruit neemt scherp af
10 Dec 2012, 00:00
foto
Een overzicht van de export van Surinaamse groenten in 2007 en 2011. (Bron: Q-Point BV)


De export van Surinaams fruit is scherp afgenomen. Vooral de export van citrussoorten is van 88 ton in 2007 gedaald naar 14 ton in 2011. In de eerste helft van 2012 zijn ook geen tekenen van verbetering te zien in de uitvoer van fruit.

Uit een studie van het Nederlandse consultantbureau Q-Point BV en de Surinaamse Capricon Project Ltd blijkt dat de export van Surinaamse groenten licht is toegenomen. De vraag naar sopropo, boulanger en pomtayer is gestegen, terwijl de export van bijna alle andere groentensoorten –oker, cassave en bladgroenten - is teruggevallen. De totale exportwaarde van groenten en fruit (met uitzondering van bacove) voor 2011 is ongeveer US$ 2 miljoen.

De consultantbureaus hebben een enquête uitgevoerd over Suriname en tropische groenten en fruit op de Nederlandse markt en ook in de Caricom-regio gedurende de periode 2008-2009. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Het doel van de marktstudie was om perspectieven en specifieke eisen van nieuwe exportmarkt kanalen voor Surinaamse groenten en fruit te identificeren. Het aanboren van die nieuwe exportmarkt kanalen moeten leiden tot meer export. Bij deze marktstudie is hoofdzakelijk gekeken op de Nederlandse markt en de Caricom-regio. Op basis van de studie werd een potentieel marketingstrategie voor de export van Surinaamse groenten en fruit gecreëerd.

Aantal problemen
Het marktonderzoek bracht een aantal problemen aan het licht; de kleine omvang van de productie, slechte kwaliteit van het product, residu / MRL- problemen, het ontbreken van een koude keten en het ontbreken van certificering op niveau van de productie (GLOBAL GAP). In dezelfde periode, werd het duidelijk dat landen in de EU, maar ook in de Caricom-regio steeds meer producten van hoge kwaliteit met toegevoegde waarde eisen.

Als Suriname zijn exportpositie wil verbeteren voor groenten en fruit, zal hij moeten investeren op een aantal gebieden:

• Modernisering van alle aspecten van de agrarische sector in Suriname, de nadruk moet liggen op verbetering van de productiviteit en de kwaliteit van de producten, met behulp van beschikbare moderne technologieën en een efficiënter gebruik van inputs zoals pesticiden, meststoffen en water;
• Meer aandacht voor kwaliteit van het product op basis van de EU-generieke en specifieke handelsnormen, het gebruik van verpakkingsmateriaal dat het product, alsmede de oprichting van een gekoelde (logistieke) keten voor groenten en fruit beschermt;
• Klanten, vooral supermarktketens in Europa, eisen doorgaans dat de producenten moeten zijn gecertificeerd volgens GLOBAL GAP en HACCP, en exporteurs volgens IFS, BRC of ISO 22000. Het grootste deel van de Surinaamse groente- en fruittelers voldoet op dit moment niet aan deze vereisten.

De Surinaamse overheid moet de voorwaarden creëren voor deze investeringen, vooral op het gebied van opleiding en onderwijs onder de boeren. De Surinaamse industrie zelf (zowel boeren en exporteurs) moeten het voortouw nemen, terwijl meer samenwerking tussen boeren een noodzaak is, schrijven de consultantbureaus hun aanbevelingen in het marktonderzoek. “Product promotie van Surinaamse producten is haalbaar als aan de fundamentele eisen van goede kwaliteit en een structureel aanbod van producten wordt voldaan. Alleen dan kan de productie in Suriname worden uitgebreid en de export verder worden ontwikkeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May