Venezuela volwaardig lid Mercosur
09 Dec 2012, 15:30
foto
De minister van Energie, Olie en Mijnbouw, Rafael Ramirez, heeft Venezuela vertegenwoordigd op de Mercosur-top.


Venezuela is vanaf vrijdag een volwaardig lid van de Mercosur. Op de topbijeenkomst van het Zuid-Amerikaanse regionale handelsblok heeft Bolivia ook de eerste stap gedaan voor toetreding.

Brazilië, dat gastland was voor de top, heeft de toetreding van Venezuela geprezen. Het is de eerste uitbreiding sinds Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay de Mercosur in 1991 hebben gesticht. De Venezolaanse president, Hugo Chavez, was echter afwezig. Hij maakte zijn eerste publieke optreden sinds drie weken op vrijdag toen hij naar zijn land terugkeerde van Cuba na zijn jongste medische behandeling voor kanker in.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft het besluit van Bolivia om de eerste stap naar een volwaardig lidmaatschap te nemen, toegejuicht. Net als Ecuador is Bolivia een geassocieerd lid van Mercosur. De Ecuadoriaanse president Rafael Correa zei dat zijn land begin volgend jaar zal beslissen over het al dan nemen van het volledig lidmaatschap. Zijn land is bezorgd over de gevolgen die de integratie zou kunnen hebben op zijn dollar gebaseerde economie.

Als gelijke
Met de toelating van Venezuela, die 's werelds grootste bewezen oliereserves heeft, is het regionale handelsblok een energie-en agrarische gigant met een BBP van US$ 3,3 biljoen (83% van dat van Zuid-Amerika) en een bevolking van 275 miljoen. Bolivia en Ecuador zouden de bevolking van Mercosur stimuleren tot bijna 300 miljoen.

De Mercosur-top zou intussen moeten overwegen om de onderhandelingen over een vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie, die zijn blijven steken, nieuw leven in te blazen, zei de Uruguayaanse president Jose Mujica. De onderhandelingen bleven steken op verschillen over de landbouwsubsidies van met name Europa aan de boeren. De Europese subsidies ondermijnen de pogingen van Zuid-Amerika om zijn eigen producten te verkopen.

Argentijnse president Cristina Kirchner heeft erop aangedrongen om dat Mercosur met Europa onderhandeld “als een gelijke.” Haar land is verwikkeld in een geschil van de Wereldhandelsorganisatie met de EU en de Verenigde Staten. Kirchner beschuldigde de Europeanen van hypocrisie voor hun aantijgingen van Argentijnse protectionisme, “terwijl zij zelf het al decennia beoefenen.”

De top in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia markeert het einde van het Mercosur- voorzitterschap van het land. Uruguay is voor de komende zes maanden de voorzitter van dit regionaal handelsblok.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May