Commissariaat Marowijne in eigen gebouw
08 Dec 2012, 16:10
foto
Het nieuwe gebouw van het commissariaat Marowijne, langs de Waterkant van Albina.


Het districtscommissariaat Marowijne is vanaf vandaag in zijn eigen huis. Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft het nieuwe gebouw van de bestuursdienst aan de Emmastraat in Albina, officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde in aanwezigheid van de districtscommissarissen Theodorus Sondrejoe van Marowijne, Ingrid Karta-Bink (Commewijne) en Mavrick Boejoekoe van het bestuursressort Pamacca. De bevolking van Albina was prominent afwezig.

De betrokkenheid van de bevolking is minister Betterson niet ongemerkt gebleven. "Alleen door organisatie kan een gemeenschap tot ontwikkeling komen", zegt Betterson. Hij geeft aan dat een georganiseerde samenleving die geen visie heeft, doelloos gaat leven. De minister deelt met trots mee dat dit kantoorgebouw een resultaat is van decentralisatie van bestuur. Het gebouw is met eigen middelen gerealiseerd.

Opkomen voor eigen belangen
"Er moet niet gewacht worden op een toevallige overheid, maar door zelforganisatie moeten zaken gerealiseerd worden. Hierbij moet niet het model van hit en run toegepast worden", waarschuwt Betterson. Hij verwacht dat de mensen daarom opkomen voor hun eigen belangen. "Als u niets zegt, zal u niets krijgen en dat zal u zelf ervaren", zegt Betterson.

De bewindsman stelt in het vooruitzicht dat vanuit het ministerie het decentralisatieproces in de ressorten, tot de kleine gemeenschappen voortgang zal vinden. Er moet ook wetgeving komen om het lokaal bestuur te regelen.
Dc Sondrejoe is blij met de nieuwe faciliteit omdat de burger hem nu weet te vinden. Het gebouw zal tevens een geriefelijke opvang zijn wanneer de Fransen op bezoek zijn.

Belangrijke stap
Voor Nicolaas Priesierie, secretaris van de districtsraad Marowijne, is de stap gezet naar bijzondere ontwikkelingen in het district. Hij voegt eraan toe dat dit ook het voornemen is van president Desi Bouterse in het 'doe jaar'. "Dit gebouw moet een efficiënte dienstverlening bieden aan de burger".
Parlementariër Marinus Bee (A Combinatie/ABOP) memoreert dat in zijn vorige functie als districtssecretaris dit project van de grond is gekomen. Het ontbrak de bestuursdienst aan een goede vergaderruimte."Nu kan met opgeheven hoofd vergaderd worden met de Fransen". Bee roept de bewoners van Marowijne op dit moment aan te grijpen en een eenheid te vormen.

Ramses Kajoeramari (Mega Combinatie/NDP) zegt dat deze verbeterde faciliteit in een goede werkrelatie moet resulteren met andere ministeries. "Ik hoop dat met dit nieuwe gebouw ook nieuwe inzichten zijn. Niet alleen Albina en Moengo moeten profiteren van de ontwikkeling, maar ook de andere ressorten", benadrukt Kajoeramari.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May