Rechtsvraag 8 december strafproces woensdag aan de orde
07 Dec 2012, 16:00
foto


De Krijgsraad houdt 12 december zitting in het gerechtsgebouw aan de Frederik Derbystraat, in het 8 december strafproces. Dan zal auditeur militair Roy Elgin in de gelegenheid gesteld worden om de stand van zaken door te geven over de beantwoording van de rechtsvraag die gesteld was in het vonnis.

Raadsman Irwin Kanhai bevestigt tegenover Starnieuws dat een van zijn clienten vandaag een oproep heeft gekregen. "De zitting wordt echter niet op Boxel gehouden", deelt Kanhai mee. Hij zegt dat hij zal gaan luisteren naar wat de auditeur militair te vertellen heeft over de rechtsvraag die is gesteld. Kanhai benadrukt dat dit geen hervatting is van het strafproces, maar het gaat om de procedure.

Speciale zitting
De Krijgsraad heeft de auditeur militair bevolen om de vraag beantwoord te krijgen of door de amnestiewet er sprake is van inmenging in het proces dat bij de rechter is. Volgens de grondwet, artikel 131 lid 3, is elke inmenging verboden. Alleen het Constitutioneel Hof is bevoegd dit artikel van de grondwet te toetsen.

Intussen heeft procureur-generaal Soebhas Punwasi aan minister Edward Belfort van Justitie en Politie gevraagd hoe het staat met de instelling van het Constitutioneel Hof. Volgens de bewindsman is de conceptwet al af en moet voor behandeling naar de Raad van Ministers. Dit antwoord is ook al schriftelijk gegeven aan de Krijgsraad. Volgens het vonnis moet er een rechtsdag bij beschikking worden vastgesteld waarop de auditeur militair de stand van zaken doorgeeft. Deze dag is bepaald op woensdag 12 december.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May