Suralco verkoopt terrein; 100 gezinnen in onzekerheid
07 Dec 2012, 06:00
foto
Suralco blijkt op de hoogte te zijn van mensen die met toestemming zich gevestigd hebben op het eigendomsterrein.


Ruim honderd gezinnen die al meer dan twintig jaar te Smalkalden (Paranam) wonen, vrezen uit hun woningen te zullen worden gezet. Het terrein waar deze mensen wonen, is eigendom van Suralco. Op 14 december zal hun woonplek worden verkocht waardoor zij geen bestaanszekerheid hebben.

De fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka en Patrick Kensenhuis (Nieuw Front/NPS) stelden deze kwestie aan de orde donderdag tijdens de begrotingsbehandeling. Panka stelde minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen op de hoogte dat hij de situatie onder de aandacht heeft gebracht van president Desi Bouterse. Hij vroeg de minister af te stemmen met de president. Hok merkte op dat het hier om eigendomsgronden gaat en daarover gaat een andere minister. Panka merkte op dat hij dit op het bord van de regering heeft geplaatst. Hij drong aan op een oplossing.

Snelle actie gewenst
Panka om verduidelijking gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de mensen die nu met uitzetting worden bedreigd, in dienst waren van BHP Billiton die intussen uit Suriname is vertrokken. De eigendommen zijn overgedragen aan Suralco. De politicus deelt mee dat in 2008 de mensen ook al uitgezet zouden worden omdat de terreinen verkocht zouden worden. Toen hebben Bouterse en Panka succesvol bemiddeld. Er is een stichting opgericht en de mensen zijn geregistreerd. Afgesproken was dat zij niet uitgezet zouden worden. De terreinen waar de mensen op wonen zijn in kaart gebracht door een landmeter.

"Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met de BHP Billiton", zegt Panka. Hier is Suralco ook van op de hoogte, want dat blijkt uit stukken. Suralco vindt dat de nieuwe eigenaar rekening moet houden met de mensen. Panka merkt op dat de gezinnen niet aan hun lot overgelaten kunnen worden door individueel te onderhandelen. Hij vindt dat de regering moet helpen om een oplossing te vinden. Voor hem is een optie om de terreinen te kopen. In feite is de deal met de nieuwe koper en Suralco al gesloten. De notariële overdracht zal op 18 december plaatsvinden. "De mensen zullen ook niet stilzitten en komen ook in beweging, want hun bestaanszekerheid is in gevaar", stelt Panka.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May