Suriname blijft tussen meest corrupte landen
05 Dec 2012, 21:00
foto


Suriname doet dit jaar twee stappen naar boven op de lijst van de Corruption Perceptions Index 2012 (CPI) van Transparency International. Vorig jaar stond Suriname op de 100ste plaats van 183 landen. Dit jaar deelt hij met een score van 37 de plaats met Marokko, Malawi, Swaziland, Thailand en Zambia.
Met zijn 88ste plaats van 176 landen is Suriname nog steeds zeer corrupt.


Corruptie kan overal plaatsvinden, zegt Transparancy International in zijn jongste rapport. “Als politici hun eigen belang zetten voor die van het publiek. Wanneer ambtenaren geld eisen en gunsten van burgers voor diensten die vrij moeten zijn. Corruptie is niet alleen een gedeponeerde envelop met geld, deze mensen nemen beslissingen die onze levens beïnvloeden.”

De prognoses van Transparency International voor binnenlandse corruptie gelden als ’s werelds betrouwbaarste maatstaf. Somalië blijft net als vorig jaar het meest corrupte land in de wereld, een plaats die hij deelt met Afghanistan en Noord-Korea met een score van 8 van de 100. In de top van de minst corrupte landen prijkt Denemarken met een score van 90 van de 100. Hij deelt die plaats met Finland en Nieuw Zeeland.

Tweederde onder 50
“We weten dat corruptie een probleem is in de hele wereld. Maar hoe erg is het en wat kan er aan worden gedaan,” vraagt Transparancy International. De CPI meet de waargenomen niveaus van corruptie in de publieke sector in landen over de hele wereld. Op basis van een aantal criteria, krijgen de landen een score van 0 (zeer corrupt) tot 100 (minst corrupt/corruptie vrij). In de CPI van 2012 scoren tweederde van de 176 landen minder dan 50, waaruit blijkt dat de openbare instellingen transparanter moeten worden en moeten hoge ambtenaren meer verantwoordelijk worden gesteld, schrijft Transparancy International.

“We moeten ervoor zorgen dat er echte consequenties komen voor corruptie. ‘Nee tegen straffeloosheid’ kan niet alleen een slogan zijn, het moet worden uitgevoerd met al onze gezamenlijke krachten. We moeten burgers inspireren te spreken en corruptie niet langer te tolereren,” zegt Huguette Labelle, voorzitter van Transparancy International.

Gemiddelde score 43
70% van de beoordeelde landen scoort minder dan 50. Wereldwijd is de gemiddelde CPI-score 43. Transparancy International heeft de landen opgedeeld in zes regio’s. Van de Amerika’s scoort 66% lager dan 50. Het minst corrupte land in deze regio is Canada met Haïti en Venezuela de meest corrupte landen. In regio Azië-Pacific scoort 68% onder de 50. Nieuw Zeeland is in deze regio het minst corrupt met Afghanistan en Noord-Korea als de meest corrupte naties. In Oost-Europa en Centraal-Azië scoort 95% van de landen onder de 50. Voor deze regio geldt Georgië als het minst corrupte land met Turkmenistan en Oezbekistan als meest corrupte.

In de Europese Unie en West-Europa scoort 23% onder de 50 met als minst corrupte landen Denemarken en Finland. Griekenland is de meest corrupte natie in deze regio. In het Midden-oosten en Noord-Afrika scoort 78% onder de 50. Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten zijn hier de top landen waar corruptie het minst voorkomt, terwijl Irak het meest corrupte land in deze regio is. In de Sub-Sahara Afrika regio scoort 90% onder de 50 met Botswana als minst corrupte natie. Somalië voert de lijst aan als meest corrupte land.

De CPI dwingt regeringen over de hele wereld om kennis te nemen van corruptie en de score van hun land. “Maar de erkenning van het probleem is slechts de eerste stap op weg naar een oplossing. Dat is de reden waarom we de burgers helpen om verantwoording te eisen van hun leiders. We laten ook zien wat overheden kunnen doen om de corruptie aan te pakken. Samen kunnen we de corruptie maken tot een ding van het verleden,” stelt Transparancy International.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May