Ambassadepost Parijs levert 41 miljoen euro op
05 Dec 2012, 20:00
foto
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken


De keuze van Suriname om in plaats van een ambassadepost in Nederland te kiezen voor Frankrijk, heeft het land 41 miljoen euro opgeleverd. Het geld komt uit het Europees Ontwikkelingsfonds (EDF).

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (Buza) zegt dat dit de oogst is van de buitenlandse diplomatieke politiek en de nieuwe ambassadepost in Parijs. “Al die jaren hebben we de toegang tot Europa laten liggen, omdat het gemakkelijk was te focussen op de ontwikkelingshulp van Nederland.” Er zijn nog meer voordelen voor Suriname voortgevloeid uit de nieuwe post in Parijs. Zo zou met de ingebruikneming van de post meteen een driedaagse seminar met Suriname en buitenlandse bedrijven zijn gehouden. Staatsolie NV en de Kersten Holding, hebben volgens de bewindsman directe goede zaken kunnen doen en hebben zij investeringspartners gevonden.

Het geld uit het fonds is bestemd voor de agrarische sector en andere belangrijke sectoren. Voor alle nieuwe ambassadeposten heeft het ministerie diplomaten laten opleiden. “Niet voor 3 maanden, maar voor 9 maanden en door gerenommeerde buitenlandse instituten”, sneerde minister Lackin gisteravond in het parlement.

Voordelen lange termijn
Bij de beantwoording van vragen in het parlement zei de Buza-minister dat Suriname sinds 1976 hoge huurrekeningen betaalt voor het huren van gebouwen voor zijn ambassadeposten. “Deze regering zegt dat wanneer we ervan overtuigd zijn dat we voor langere periode bilaterale en multilatere relaties aangaan in en met landen, wij liever de gebouwen kunnen kopen.”

Het in eigendom hebben van de gebouwen levert volgens de minister op de lange termijn voordelen op, omdat de panden in waarde stijgen. Zo is in Belém, Brazilië in de jaren tachtig een pand gekocht voor US$ 200.000. Het pand heeft nu een waarde van US$ 2,5 miljoen, zette Lackin kracht bij zijn stelling.

Het geklaag dat het gekochte pand in Frankrijk duur zou zijn, heeft hij afgewimpeld. De bewindsman stelde dat het gaat om Frankrijk en het pand staat in een wijk waar ambassades en andere diplomatieke posten staan. “Voor een vierkante meter grond van dat niveau wordt in Frankrijk al gauw 12.000 tot 14.000 euro betaald,” informeerde Lackin het parlement.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May