Lackin ontrafelt buitenlands beleid voor parlement
05 Dec 2012, 08:00
foto
Minister Winston Lackin dinsdagavond in De Nationale Assemblee.


Vanaf augustus 2010 is er een totaal ander buitenlands beleid dan wat Suriname tot nu toe heeft gekend. De regering wil dan ook op dat beleid aangesproken worden. “Het is een beleid onder een nieuwe regering en een nieuwe president, die daar de hoofdverantwoordelijke voor is. Het beleid gaat uit van een geografische realiteit, sterk gericht op regionale integratie”, zei minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken dinsdagavond in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling.

Lackin heeft ruim een uur zonder onderbreking, in de vorm van een college, het buitenlands beleid van de regering voor het parlement in details ontvouwd. Over vrijwel elke ambassadepost staat een gedachtegang en beleid dat gericht is op een nieuwe buitenlandse politiek, legde de minister uit. Dit heeft volgens hem nog nooit eerder bestaan, op regionale integratie, handel drijven en vooral op het doen van zaken tussen het bedrijfsleven van Suriname met buitenlandse bedrijven en markten. Op de vraag, waarom een ambassade post in Frankrijk en niet in Brussel of Nederland om Europa binnen te komen, zei Lackin een tijd als diplomaat in Brussel te hebben gezeten. Daar heeft hij geleerd dat Nederland niet bij de grote spelers hoort die te zeggen hebben in Europa zoals Duitsland, Frankrijk en Engeland.

Afzetmarkten zoeken
De bewindsman legde uit dat na 37 jaar het een feit is dat Suriname op eigen benen en zelfstandig zijn weg moet zoeken en niet meer kan bogen op ontwikkelingshulp van Nederland. Er moet gezocht worden naar afzetmarkten en dat heeft Buitenlandse Zaken goed gedefinieerd. Dat betekent ingrijpende veranderingen in het buitenlands beleid. Brazilië is een van de grootste prioriteiten van de regering. Dat land is overigens ook nog de woordvoerder van Suriname in andere samenwerkingsverbanden en onder andere bij de Wereldbank en het Internationale Monetair Fonds, op basis van de regionale verdeling.

Frankrijk is de nieuwe poort naar Europa. Het openen van een ambassadepost heeft daadwerkelijk vruchten afgeleverd volgens Lackin, op zowel het diplomatieke niveau als voor het bedrijfsleven. Overigens zegt de minister dat ook de diplomatieke posten van Suriname direct te maken hebben met handel drijven, markten opzoeken, een soort handelspost op diplomatiek niveau. Voor wat de Caribische regio betreft, is het volgens Lackin voor het eerst in 25 jaar dat er weer op grond van politieke en regionale integratie, er vaste zeeroutes bestaan tussen Suriname, Trinidad de Bahamas een andere landen.

Nederland
Voor wat het benoemen van een ambassadeur voor Nederland betreft, zegt Lackin dat voor de regering het belangrijk is niet uit het oog te verliezen dat, diplomatieke posten worden ingevuld op basis van waarde en het belang van de relatie.

“We moeten niet vergeten dat wanneer politiek Den Haag besluit en publiekelijk aangeeft niet te zullen respecteren de keuze van het Surinaamse volk en dat van de Nationale Assemblee, verwacht u toch niet van mij haast te hebben daar een ambassadeur te benoemen”, zei Lackin. “We gaan wel een consul generaal benoemen die zich maximaal inzet voor onze mensen daar, met doelgerichte taken”, stelde de Buza-minister.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May