Para schrijft geschiedenis met wielren- en boksinstuif
04 Dec 2012, 18:00
foto
Er was veel belangstelling voor de wielrensport.


Met de komst van de boks- en de wielrensport naar het district is een stukje geschiedenis geschreven. Paranen hebben kennisgemaakt met deze sporten bij de door het ministerie van Sport en Jeugdzaken (Sen J) in samenwerking met de Surinaamse Boksbond, de Surinaamse Wielren Unie en het districtscommissariaat georganiseerde boks- en wielreninstuif.

Ondervoorzitter van de Districtsraad Para, Arnold Linger, die de districtscommissaris vertegenwoordigde, sprak van een zeer bijzondere dag. “Er is een stukje geschiedenis geschreven. Dit moet de gedachtegang zijn achter het decentralisatieproces. Niet alle sporten moeten in de stad geschieden, maar verspreid over het heel land. En ik mag u zeggen dat er heel wat talent rondloopt in de districten.” Linger gaf de garantie dat de gemeenschap van Para gretig gebruik zal maken van de mogelijkheden die nu voor sporters zijn ontstaan in het district, zegt de voorlichting van S en J.

Veel belangstelling voor wielrennen
Getrainde boksers onder leiding van de Cubaanse trainer Lazaro deden demonstratiewedstrijden, waarop het publiek enthousiast reageerde. Maar ook de plaatselijke jeugd mocht de ring in. Voor velen was het dan ook de eerste keer met een bokshandschoen en helm op. De wedstrijden van de niet getrainde boksers zorgden voor veel hilariteit. De aanwezigen konden hun lachspieren nauwelijks bedwingen, maar bij andere wedstrijden ging het er heel hard aan toe.

Bij de registratie viel op dat er meer belangstelling was voor het wielrennen dan voor de bokssport. De Paraanse jeugd wilde graag op een van de racefietsen door de straten van het district fietsen en de kneepjes van deze tak van sport leren. Zij keken hun ogen uit tijdens de demonstraties en wachtten ongeduldig op het moment dat zij het zelf mochten proberen.

Onderdirecteur Onderzoek, Informatie en Kadervorming (OIK), Rudi Esajas, zei dat men een zaad heeft geplant en dat de vruchten later geplukt zullen worden. “De basis is nu gelegd om de boks- en de wielrensport in het district Para naar grotere hoogten te brengen.” De plaatselijke boksers zullen driemaal per week getraind worden door Ricardo Huiswoud. Om dit alles te kunnen realiseren overhandigde Esajas hem alvast twee bokszakken en ander boksmateriaal.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May