Frans Vreemdelingenlegioen houdt training in OP Savanne
30 Nov 2012, 03:00
foto
Militairen van het Franse Vreemdelingenlegioen lanceren 81mm mortiergranaten, tijdens een oefening in de OP Savanne. (Foto: Ranu Abhelakh)


Ongeveer 60 militairen van het Franse Vreemdelingenlegioen uit het buurland trainen momenteel in de OP Savanne. Onder leiding van Kapitein Albrecht Aymeric, trainer officier van het 3e Buitenlands Infanterie Regiment, volgen de militairen hun jaarlijks verplichte training in zware wapens als de mortier, draadgeleide anti-tank raketten, sniper wapen, de FRF2 riffels en hun eigen persoonlijk wapen de Famas, vertelt Aymeric. In de avond wordt geoefend met lichtgevende granaten en 'night vision' kijkers.

De kapitein geeft aan dat: “Dit is de derde keer dat wij oefenen in Suriname. In Frans-Guyana mogen wij niet met bepaalde wapens oefenen, waarin wij jaarlijks moeten trainen. Wij zouden hiervoor speciaal weer naar Frankrijk moeten gaan. Het schietterrein in Suriname is veel groter, de faciliteiten zijn goed, en het bespaart ons kosten.” In de OP savanne liggen de doelwitten op afstanden tussen de 400 en 1500 meter. De schietbaan is door de Fransen verbeterd en zij hebben een nieuwe schiettoren op neuten gebouwd.

Wederzijds voordeel
"In ruil voor het gebruikmaken van de trainingsfaciliteiten bieden wij opleidingen aan het Nationaal Leger (NL)", licht de Franse defensie attaché, luitenant-kolonel Thierry Lopez toe. “Wij geven geen goederen als tegenprestatie, maar investeren in opleidingen.” Volgens NL-coördinator en hoofdinstructeur Edward Tsai A Woen is de samenwerking met de Fransen uitstekend. “We hebben voor dit jaar 97% van de samenwerkingsprojecten gehaald. Helaas heeft de helikopter-infanterie opleiding niet kunnen plaatsvinden.”

Voor 2013 staan een scala aan diverse opleidingen voor het NL op het programma, zoals die in het Jungle Warfare Training Centre in Frans Guyana. In januari vertrekken twee Surinaamse officieren voor hun opleiding op peletonsleider niveau. “Zij zullen leren hoe in crisis en/of oorlog bevelen uit te delen en oefenen in overlevingstechnieken”, zegt Lopez. Ongeveer 30 NL-militairen zullen later in het jaar een verkorte versie van deze training op lager niveau volgen.

Gezamenlijke oefening
Naast training in eigen wapens, zullen de Fransen op zondag de wapens van het NL uitproberen. Ongeveer acht Surinaamse militairen zijn dan in de gelegenheid om de Franse wapens uit te testen. “Deze training is voor ons de enige gelegenheid om de Surinaamse militairen te ontmoeten en samen een dagje te trainen”, voegt Aymeric eraan toe.

De training is gestart op 27 november en wordt op 5 december afgesloten. De militairen van het Franse Vreemdelingenlegioen worden ingezet bij de bewaking van Kourou Space Centre en Operatie Harpie nabij de Braziliaanse grens.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May