Cuba niet geholpen met instandhouden handelsembargo
30 Nov 2012, 01:20
foto


Alle ACP-landen en ook enkele Europese landen, zijn het op de gezamenlijke parlementaire vergadering in Paramaribo erover eens dat het instandhouden van het Amerikaans handelsembargo tegen Cuba, dat land helemaal niet helpt. Deze kwestie was een van de agendapunten op de ACP/EU-meeting, donderdag.

Binnen dit parlementaire gezelschap zijn het vooral de ACP-landen die er op aandringen dat Cuba wordt toegelaten als volwaardig lid. Cuba is in Paramaribo wel vertegenwoordigd, maar heeft de samenwerkingsovereenkomst die vooraf gaat aan het economische samenwerkingsverdrag, niet getekend en ontvangt dus ook geen financiële steun vanuit Europa. Het land participeert niet als een volwaardig lid.

Biedt meeste hulp
Suriname heeft, in de persoon van parlementariër Rabin Parmessar, het standpunt ingenomen dat met het handhaven van het handelsembargo Cuba niet wordt geholpen om de gewenste democratische principes volledig en snel door te voeren. Parmessar en andere parlementariërs die samen het Caribisch standpunt formuleerden, hebben aangegeven dat Cuba in feite de meeste hulp biedt aan landen in de regio. Genoemd werden de agrarische sector, het opleiden van artsen en studenten in verschillende sectoren, maar ook het ter beschikking stellen van deskundigen in onder andere de agrarische sector.

Naast de 79 ACP-landen, krijgt Cuba in het ACP/EU-parlement ook steun van enkele Europese landen, zoals Spanje. Landen die tegen een volwaardig lidmaatschap van Cuba zijn, brengen naar voren dat het land geen democratische hervormingen doorvoert en er nog altijd politieke gevangenen worden vastgehouden. Cuba heeft op de laatste dag van de parlementaire meeting aangegeven dat het handelsembargo van de Verenigde Staten onterecht is en de economische groei belemmert.

Volwaardig lid
De voorstanders binnen de ACP-EU vergadering willen in de komende periode er alles aan doen dat Cuba bij de eerstvolgende gezamenlijke parlementaire vergadering als volwaardig lid wordt toegelaten. De discussie tijdens dit agendapunt was behoorlijk fel.
De landen hebben Europa opgeroepen om invloed aan te wenden en de Verenigde Staten zover te krijgen dat die het handelsembargo nu eindelijk opheft.

Alle Surinaamse parlementariërs hebben een pro-Cuba standpunt. Carl Breeveld van DOE benadrukt tegenover Starnieuws dat oude geschillen geen plaats moeten krijgen in deze veranderende wereld en dat Cuba een kans moet krijgen zich te bewijzen daadwerkelijk democratische hervormingen door te voeren. Parmessar heeft bij een informele afsluiting van de gezamenlijk meeting in Paramaribo nogmaals een dringende oproep gedaan het handelsembargo op te laten heffen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May