Suriname en China bespreken samenwerkingsmogelijkheden
29 Nov 2012, 22:00
foto
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is op werkbezoek bij zijn Chinese ambtgenoot, Yang Jiechi.


Suriname en de Volksrepubliek China halen hun bilaterale relatie aan en bespreken onderwerpen die van gemeenschappelijk belang zijn voor beide landen, bij het bezoek van minister Winston Lackin van Buitenlandse zaken (Buza) aan China. Hij is daar op uitnodiging van zijn Chinese ambtsgenoot Yang Jiechi en heeft verscheidende gesprekken gevoerd met onder meer de vicevoorzitter Chen Changzhi van de Communistische Partij.

Chen Changzhi bleek goed geïnformeerd te zijn over de economische mogelijkheden van Suriname. Suriname heeft door zijn geografische ligging veel mogelijkheden voor het Chinees en Surinaams bedrijfsleven, zegt de voorlichting van Buza. Het land is Caricom lidland en ligt tevens binnen de Zuid-Amerikaanse regio.

Grote projecten
Tijdens het gesprek met Yang Jiechi werden onder meer lopende afspraken herbevestigd en de toekomstige relatie besproken. Met de viceminister van Handel, Li Jinzao, zijn er ook positieve gesprekken gevoerd over projecten die in de bilaterale relatie tussen de landen kunnen plaatsvinden. Diverse Chinese autoriteiten tonen belangstelling voor het mijnen in Suriname, het infrastructurele en energie vraagstuk en de agrarische mogelijkheden die Suriname biedt, geeft de Buza-voorlichting aan.

Lackin zegt dat de Volksrepubliek China volgend jaar een nieuwe regering zal hebben. Na het aantreden van deze regering in maart 2013, zal een datum worden vastgesteld voor een officieel bezoek van president Desire Delano Bouterse aan China. Lackin heeft een aantal grote bilaterale projecten op de agenda geplaatst die afgewerkt zal worden tijdens het bezoek van de president.

De ministeriële delegatie wordt op 1 december 2012 terugverwacht in Suriname.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May