Chavez weer in Cuba voor behandeling
29 Nov 2012, 18:30
foto
President Hugo Chavez is weer in Cuba voor medische behandeling. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse president Hugo Chavez is weer in Cuba voor verdere medische behandeling. Hij is eerder maandenlang behandeld voor kanker in Havana. Chavez is in oktober herkozen en zal in januari voor zijn derde termijn worden beëdigd.

In een brief aan de Nationale Assemblee liet het staatshoofd weten dat hij verdere therapie nodig had om te herstellen van de “zware verkiezingscampagne” dit jaar. In mei werd hij vrij van kanker verklaard. In zijn brief is geen aanwijzing gegeven dat de kanker is teruggekeerd.

Maar de oppositie heeft opgeroepen tot transparantie over zijn gezondheid en de aard van zijn behandeling in Cuba. "Deze geheimhouding laat altijd twijfels over hoeveel er waar is van de regeringsverklaringen", zei oppositieleider Ramon Guillermo Aveledo.

Nieuwe behandeling
Er zijn nog geen foto's of beelden van het vertrek van de president of de aankomst vrijgegeven. In juni vorig jaar werd voor het eerst kanker bij Chavez (58) gediagnosticeerd. Sindsdien is hij herhaaldelijk geopereerd in Cuba, maar beëindigde zijn behandeling eerder dit jaar.

In zijn brief aan de Nationale Assemblee zei Chavez dat hij naar Havana is teruggekeerd na medisch advies. "Zes maanden nadat ik de laatste radiotherapeutische behandeling had ondergaan, kreeg ik het advies om een nieuwe speciale behandeling met meerdere sessies van hogedruk zuurstof therapie en fysiotherapie te beginnen", schreef hij in de brief. De behandeling is gericht op continuering van "het versterken van recente gezondheidsverbeteringen," voegde hij eraan toe.

De linkse president werd voor het eerst verkozen in 1998. Tijdens de verkiezingscampagne heeft hij alle geruchten dat hij niet was genezen van zijn kanker, van de tafel geveegd. Hij heeft gezworen zijn termijn van zes jaar uit te zitten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May