Colombia trekt zich terug uit Internationaal Gerechtshof
29 Nov 2012, 10:00
foto
De Colombiaanse president, Juan Manuel Santos, zei dat de uitspraak van het hof was doorzeefd door fouten en inconsistenties.


Colombia heeft aangekondigd dat het de rechtsmacht van het Internationaal Gerechtshof, in Den Haag niet langer erkent. De beslissing komt negen dagen nadat het hof de maritieme grens van Colombia in het Caribisch gebied heeft herbepaald in het voordeel van Nicaragua.

De uitspraak van het hof eindigde een decennialang geschil over de San Andres eilanden. President Juan Manuel Santos van Colombia zei dat de afzonderlijke landen, en niet rechtbanken, hun grenzen moeten stellen.

Het hof oordeelde dat de eilanden en een groep eilandjes in de buurt van de Nicaraguaanse kust in de westelijke Caraïben behoren aan Colombia. Maar het hof trok nieuwe maritieme grenzen in het potentieel olierijkegebied,die het Nicaraguaans grondgebied met ongeveer 70.000 m² heeft vergroot. Het vonnis, dat bindend is, is verwelkomd door Nicaragua, maar met woede ontvangen door president Santos.

Vreedzame middelen
Santos heeft nu aangekondigd dat Colombia zich trekt uit het Bogota Verdrag, dat is ondertekend in 1948. Dat verdrag erkend de arresten van het hof.
De regio is rijk aan visbestanden, en mogelijk gas en olie. "De grenzen tussen naties kan niet in de handen zijn van een rechtbank," zei hij. "Ze moeten worden opgesteld in onderling overleg tussen de betrokken landen." President Santos bevestigde dat hij alleen maar "vreedzame middelen" zou gebruiken om het geschil op te lossen.

De concurrerende claims dateren uit de vroege 19e eeuw, toen de landen van Latijns-Amerika hun onafhankelijkheid wonnen van Spanje. Nicaragua en Colombia tekenden in 1928 een verdrag om de grens en de soevereiniteit van de eilanden in het Caribisch gebied af te wikkelen. Maar in 1980 heeft de Sandinistische regering van Nicaragua eenzijdig de overeenkomst vernietigd, met het argument dat het werd ondertekend onder druk van de VS.

Het Internationaal Gerechtshof heeft in 2007 geoordeeld dat het verdrag geldig was en dat de soevereiniteit van de drie eilanden, San Andres, Providencia en Santa Catalina, behoorden bij Colombia.

De archipel ligt ongeveer 775 kilometer van de Colombiaanse kust en 230 kilometer van Nicaragua.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May