Co-president Michel: “Onze ogen zijn geopend”
28 Nov 2012, 21:34
foto
Louis Michel


Het organiseren van de ACP-EU-conferentie in Suriname heeft meer licht geworpen op de relatie Suriname-Nederland, zegt co-president van het ACP-EU parlement, Louis Michel (België). “Onze ogen zijn geopend, dat de conferentie hier is gehouden, is het beste dat had kunnen gebeuren. We weten in Europa eigenlijk gewoon te weinig van dit land. Hier naartoe komen heeft ons geleerd dat Suriname een land is met een goede economische ontwikkeling en waar mensen van zoveel verschillende etniciteiten in harmonie met elkaar leven.”

Michel zegt dit in een interview met Starnieuws meteen nadat zijn collega uit Europa, Micheal Gahler, in de gezamenlijke vergadering van het ACP-EU-parlement een officiële verklaring had voorgelezen over de relatie Suriname – Nederland. Michel wil niet meer ingaan op de sentimenten die hebben gespeeld vanuit Europa waarbij Nederland een voorname rol vervulde om de ACP-EU- vergadering niet in Suriname te laten plaatsvinden. “We weten in Europa te weinig over Suriname”, herhaalt Michel. Hij zegt er bij dat Nederland een belangrijke rol te vervullen heeft bij het oplossen van het probleem Suriname-Nederland.

De opstelling van zowel Michel als Gahler, die de coördinator is van de externe relaties binnen de ACP-EU, is een totaal andere dan eerder, voor de aanvang van de vergadering het geval is geweest. Michel blijft herhalen dat Europa te weinig weet over Suriname. Een gesprek met de Nederlandse europarlementariër Ria Oomen, was niet meer mogelijk, omdat zij gisteren al teruggevlogen is naar Nederland. Oomen heeft hier gesprekken gevoerd met Surinaamse politici.

De Surinaamse ACP-parlementariërs, Henk Ramnandanlal (MC/Palu) en Carl Breeveld van Doe, zeggen in een eerste reactie op de commentaren van Michel dat dit kan bijdragen tot herstel van een volwassen relatie tussen de beide landen. Breeveld benadrukt dat zeker Doe geen heil ziet in een emotionele benadering en tegen de schenen schoppen vanuit beide kanten van de oceaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May