ACP/EU-parlementariërs bezoeken gezondheidscentrum MZ
29 Nov 2012, 05:00
foto
ACP/EU parlementariërs krijgen op Powaka een rondleiding op het gezondheidscentrum van de Medische Zending.


Dertig ACP/EU-parlementariërs hebben deze week een rondleiding gehad op het gezondheidscentrum van de Medische Zending PHCS (Medische Zending, MZ) te Powaka. Zij hadden ook een ontmoeting met een vertegenwoordiging van het traditioneel gezag. Leden van het stichtingsbestuur van MZ, de directie en het personeel van MZ in de Regio Brokopondo waren ook aanwezig bij het bezoek.

Basja Rodney Biswane trad als gastheer op namens de kapitein. Streek Polihoofd van het ressort Brownsweg, Arthur Huur, ging in op de zorgverlening door de MZ in het gebied. Powaka ligt in het ressort Brownsberg. In dit ressort bezoeken per maand gemiddeld 210 patiënten de poli en gemiddeld 50 zieken worden er per week voor observatie opgenomen, staat in een persbericht over het bezoek.

Gezondheidsassistenten
Directeur Edward van Eer vertelde dat er momenteel gemiddeld slechts een dokter is per 10.000 mensen in het binnenland. MZ telt vijf Surinaamse artsen en een Cubaanse arts die de zorg van de ongeveer zestigduizend bewoners ter hand moeten nemen. “De inzet van gezondheidsassistenten gesteund door microscopisten en polihulpen is daarom belangrijk voor het zorgsysteem. Die moeten een deel van de taak van de artsen overnemen, waarvoor ze degelijk zijn opgeleid”, legde hij uit.

Tijdens de rondleiding op de poli en de vergadering in de recreatiezaal stelden de gasten vragen over onder meer de bestrijding van malaria, het drainagesysteem, drinkwatervoorziening in Powaka en de samenwerking met traditionele genezers. Er ontstond na de vraag van een Europarlementariër over de duurzaamheid van gratis zorg, een discussie over het al dan niet kunnen handhaven van deze zorg.

Gratis zorg
Biswane zei dat de bewoners blij zijn met gratis zorg. Eerder moesten de mensen lang reizen naar de polikliniek op Paranam voor zorg en dat was duur. Nu is er een polikliniek van de MZ in het dorp. Stichtingsbestuursvoorzitter, Centhia Rozenblad, hield de gasten voor dat de MZ door de overheidssubsidies het beleid van gratis zorg hanteert. “We laten het aan de regering over om zelf te besluiten of er een systeem van betaling moet wordt ingevoerd. De MZ laat patiënten vrij om de eigen keuze te maken bij het kiezen van de MZ-dokter of een traditionele genezer. “

Volgens Van Eer heeft de MZ de financiële steun van het Global Fund goed gebruikt om malaria terug te dringen. “Global Fund zou meer geld kunnen geven voor de versterking van de geïntegreerde Primary Health Care aanpak”, zei hij. MZ zal het idee van samenwerking met dorpsgezondheidspromotors voortzetten. Traditionele vroedvrouwen (en –mannen) zijn in het verleden via MZ getraind om bevallingen nog veiliger doen, zegt de voorlichting van MZ in het persbericht.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May