Sital: Onze rijstrassen moeten verder ontwikkeld worden
27 Nov 2012, 17:30
foto
Badresein Sital, coördinator van het Rijstorgaan


Badresein Sital, coördinator van het Rijstorgaan stelt dat uit onderzoek gebleken is dat “onze rijstrassen het prima doen en slechts verder ontwikkeld moeten worden”. Dit onderzoek is vervat in het rapport ‘Aandachtspunten m.b.t. rijstrassen en zaaizaad’, uitgebracht op 8 juni 2012. Sital zegt aan Starnieuws dat de rijstrassen die ontwikkeld zijn door het Anne van Dijk Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) over het algemeen goede resultaten boeken.

Sital merkt op dat ‘ Surinam extra long grain’, beroemd om haar uniciteit, behouden moet blijven en afgezet dient te worden als niche product. Het Rijstorgaan is bezig deze speciale rijst te deponeren als merknaam ter voorkoming van duplicatie. Hij stelt verder dat Chinese rijstrassen niet beter zijn. Nieuwe rijstrassen moeten uiteraard komen, maar het moet een verdere ontwikkeling van onze goede rijstrassen zijn, deelt Sital mee. Dit zegt hij naar aanleiding van de raamovereenkomst die zondag in Nickerie getekend is met China.

Maatregelen nodig
Het zaaizaad heeft diverse problemen. Dit zaad is niet gecertificeerd en is in onvoldoende mate aanwezig. Daarnaast is het kwekersrecht met uitvoerings- besluiten niet afgekondigd. Verder moet één veredelaar verantwoordelijk gesteld worden voor de ontwikkeling van nieuwe rijstrassen. Om dit alles in goede banen te leiden, moeten er volgens Sital tal van maatregelen getroffen worden. Drie zaaizaad vermeerderingsunits in de gebieden Saramacca, Wageningen, Prins Bernard Polder moeten in productie gebracht worden. Hierdoor zal er een dekkingsgraad van 80% kwalitatief goed zaaizaad verkregen kan worden. Het kwekersrecht moet afgekondigd worden en een extra veredelaar inzetten ter versterking van de output van de veredelingsprocessen.

Sital legt uit dat het Rijstorgaan diverse acties heeft ondernomen. Verschillende projecten zijn in de afgelopen tijd ingediend. Project proposal ‘Improving sowing seed supply’ ingediend bij IDB in maart voor mogelijke financiering. Project voorstel ingediend bij Climate Change Development Agency in april. Project proposal: Breeding sustainable rice varieties with regard to climate change. Op instigatie van de ambassadeur van Suriname in China, aangeboden aan China Zhong Heng Tai Investment N.V. een short note on the Cooperation between Suriname and China on agriculture in april. Technische assistentie wordt aangevraagd voor de rijstsector. Project ‘Feasibility study upland rice’ is in april op het bord gelegd bij IPEA/EMBRAPA voor financiering.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May