WWF lanceert eerste Living Guianas Report 2012 in Suriname
27 Nov 2012, 08:00
foto


De regionale vertegenwoordiger van het WWF, Guianas, Dominiek Plouvier lanceert vandaag het eerste Living Guianas Report 2012 in Suriname. Het rapport beschrijft de rijdom van de biodiversiteit en de ecosystemen van het Guianaschild. Ook brengt het milieubedreigingen in kaart van huidige economische onwikkelingen, zoals mijnbouw en oliewinning.

De lancering maakt deel uit van het groter evenement met als thema ‘Natural Solutions for Development: Lessons from the Guiana Shield and Way Forward of ACPs and the EU.’ De organisatoren van deze presentatie zijn het World Wildlife Fund (WWF), Conservation International (CI) en de Guiana Shield Facility (GSF). Ze geven de presentatie tijdens de 24ste sessie van de Gezamenlijke Parlementaire Vergadering van de ACP-EU.

De ngo’s willen met hun presentatie aandacht vragen voor de waarde en het ecologisch belang van het Guianaschild. Ze zullen ook de huidige projecten bespreken. Het uiteindelijke doel is om aandacht te vragen voor groene ontwikkeling in de regio en in andere Afrikaanse, Caribische en Pacifische landen die behoren tot de ACP-groep.

Guianaschild
Het Guianaschild is het grootste gebied van primair tropisch bos op aarde. Meer dan 90% van de regio bestaat uit onaangetast tropisch regenwoud en heeft deze regio de laagste bevolkingsdichtheid ter wereld voor een tropisch natuurlijk gebied. De regio heeft ook een belangrijke rol in de stabiliteit van het wereldklimaat doordat het 50 miljard ton aan koolstof opslaat. Het Guianaschild herbergt tevens 10-15% van de zoetwater reserves van de aarde.

Het Guianaschild beslaat 270 miljoen hectare, hierdoor liggen Suriname, Guyana en Frans-Guyana geheel binnen dit ecosysteem. Ook omvat het Guianaschild ecosystemen in Brazilië, Venezuela en Colombia. De regio heeft de potentie om een voorbeeld voor de wereld te zijn op het gebied van duurzame economische ontwikkeling, waar er al veel initiatieven gaande zijn.

Russell Mittermeier, president van CI, zal vandaag de nadruk leggen op het belang van het Guianaschild voor de landen in de regio, de EU en de wereld. Ook de Gaborono Declaration –een initiatief van tien Afrikaanse ACP-landen die voorstaanders zijn van ‘natural capital accounting’ zal hij bespreken. De overige twee presentaties gaan over een gezamenlijk onderzoek van CI, Clark University en Imazon en over de rol van de GSF in het behoud en de duurzame ontwikkeling van het Guianaschild. Het gezamenlijk onderzoek gaat over factoren die bijdragen aan de ontbossing en over ‘scenario modelling.’
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May