Diabetessituatie wereldwijd baart zorgen
26 Nov 2012, 08:00
foto
Een medisch assistent houdt een insulinepen die wordt toegediend aan diabetespatiënten. (Foto: AFP)


Het is zeer ernstig gesteld met de diabetessituatie in de wereld. “It’s terrible. It’s very, very terrible”, zegt endocrinoloog Catherine Scheraldi. Suriname verschilt wat dat betreft niet van de rest van de wereld.

Scheraldi onderzoekt en begeleidt patiënten met complexe hormoonaandoeningen en stofwisselingsziekten, zoals diabetes mellitus en schildklierafwijkingen. Zij was samen met Iván Betances, vertegenwoordiger van Novo Nordisk, ’s werelds grootste leverancier van insuline, op werkbezoek in Suriname en verzorgde afgelopen vrijdag een workshop voor gezondheidswerkers over de werking van nieuwe insulinesoorten.

Complicaties voorkomen
De nieuwe insuline werkt beter dan de oude en diabetespatiënten zijn hiermee beter in staat om complicaties te voorkomen. De workshop werd georganiseerd door DiaBetre, het onlangs geopende diabetesgezondheidscentrum, dat wordt ondersteund door Novo Nordisk. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de productie van medicijnen voor diabetes, stollingsstoornissen, groeihormonen en overgangsklachten, maar diabetes vormt de grootste peiler.

Ongeveer 20 jaar terug had de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) aan de hand van onderzoek voorspeld hoeveel diabeten er in 2025 zouden zijn. Enkele jaren terug is opnieuw een dergelijk onderzoek gedaan en is de gezondheidsorganisatie tot de ontstellende ontdekking gekomen dat de cijfers nòg hoger waren dan ze in eerste instantie had voorspeld.

Scheraldi zegt dat diabetes een zeer ernstig probleem is. Wereldwijd kunnen regeringen failliet raken, als de wijze waarop deze patiënten worden behandeld, niet verandert. “Its very expensive,” zegt ze. Daarom moet worden voorkomen dat diabetespatiënten uiteindelijk moeten dialyseren of ledematen moeten amputeren. De endocrinoloog benadrukt dat het niet alleen gaat om de kosten die worden gemaakt bij dialyses of operaties, maar het er ook om gaat dat deze patiënten niet kunnen werken. Hun inkomen gaat voor hun gezinnen en hun land verloren. “So yes, it is a major problem,” aldus Scheraldi.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May