Bananenproducerende landen eisen dat EU zich houdt aan afspraken
25 Nov 2012, 20:00
foto


Bananenproducerende landen waaronder Suriname hebben vandaag tijdens een vergadering van de economische sessie van de ACP/EU, aangedrongen bij de Europese Unie (EU) zich te houden aan gemaakte afspraken. Die afspraken zijn gemaakt sinds 2009. Het gaat om de Bananas Accompanying Measures (BAM).

Daarin hebben de kleine bananenproducerende landen van de EU weten af te dwingen dat die US$ 190 miljoen uitkeert aan de tien landen. Nu, vier jaar na de ondertekening van dit contract, heeft de EU zich nog altijd niet gehouden aan deze afspraak.

De afspraken voor de US$ 190 miljoen kwamen nadat de EU in 2009 besloot de internationale markt voor de bananen open te gooien voor de grote bananenproducerende landen. Dit ondanks er tussen de EU en de kleine bananen landen duidelijke afspraken waren. Met het geld moesten de tien landen hun bananensector verbeteren om de concurrentie met de grote bananenbonzen aan te kunnen. Het niet uitkeren van het geld toen, kwam vooral door nieuwe maatregelen die de EU trof voor de sector en voor de grote spelers op de markt. De problemen hadden toen ook te maken met de financiële crises die Europa trof.

Hard nodig
Door de problemen van Europa kregen de kleine bananenproducerende landen problemen om hun sector verder te ontwikkelen. In veel landen gingen bananenbedrijven over de kop en verloren veel arbeiders in de sector hun baan. Tijdens de EU-ACP voorbereidende commissievergadering vandaag heeft assembleelid Rabin Parmessar om duidelijkheid gevraagd namens de andere landen. “Dit is precies één van de redenen waarom op deze conferentie er steeds wordt aangegeven dat de ACP-landen geen zin hebben de Economische Partnerschap Overeenkomst (EPA) met de EU te ondertekenen, zeggen Parmessar en ook zijn collega Oesman Wangsabesari die ook op de vergadering was.

Wangsabesari legt uit dat de Stichting Behoud Bananen Sector (SBBS) de financiële middelen hard nodig heeft. “Ook al zal de EU nu wel snel zaken in orde maken, dan nog zal de uitvoering van het getekend akkoord pas in 2013 plaatsvinden. De parlementariërs zeggen dat er snel met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij om de tafel moet worden gezeten, om in de tussentijd middelen vrij te maken voor het bacovenbedrijf, dat dringend verzelfstandigd moet worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May