ACP wordt mondig en proeft vrijheid in Suriname
25 Nov 2012, 16:00
foto
Een deel van het Surinaams parlement dat de ACP-EU-vergadering bijwoont. (Foto: Wilfred Leeuwin)


De 30ste sessie van ACP-parlementariërs in Paramaribo mag volgens parlementariërs van dit blok gezien worden als de uniekste vergadering ooit van deze constellatie. In de meer dan 40 jaren relatie met de Europese Unie is het voor het eerst dat de standpunten zonder controversieel te willen zijn, de indringende toon hebben van vrijheid en gelijkheid.


Standpunten die tot nu toe op de achtergrond hebben geleefd, worden nu openlijk in officiële toespraken en documenten opgenomen. De officiële speeches van ACP-secretaris-generaal, Mohamed Chambas en ACP-voorzitter Musikari Kombo, maar ook de toespraak van Guyana’s president Donald Ramautar, zijn in ACP-verband ongekende toespraken. De ACP-parlementariërs zijn het er unaniem over eens, dat het volgzame ACP-clubje in Suriname de smaak van vrijheid te pakken heeft en durft een grote mond op te zetten tegenover het ‘machtige’ Europa.

“Suriname heeft een nieuw aspect toegevoegd aan de ACP. Een versterkt solidariteitsgevoel waar we allang naar uitkijken. We verkeren hier niet in een taboesfeer en voelen we ons vrij te zeggen wat we te zeggen hebben. ACP is geen postkoloniale clubje zonder toekomst en daarom op de agenda van Europa. Deze meeting is uniek, boven onze verwachtingen. De weg hier naartoe was zeker niet makkelijk”, zijn enkele statements van secretaris-generaal Chambas, gedaan in officiële toespraken en vandaag in een interview met Starnieuws.

Cocktail van pluriformiteit
De vice-voorzitter van de politieke commissie van de ACP, Thandeko Zinti Mnkandhia, en andere parlementariërs van dit blok proberen een verklaring te geven voor wat zij noemen de unieke ACP-persoonlijkheid in Suriname. “We zijn hier in Paramaribo overweldigd geraakt met een ‘cocktail’ van pluriformiteit in kleuren, etniciteit en talen. De vrijheid lacht je toe en de mensen leven ervoor”. Mnkandhia: “Als we als ACP in Europa vergaderen is het een systeem. Je gaat van je hotelkamer naar de vergaderingen. Er wordt voor je gezorgd en eigenlijk moet ik zeggen… voor je geleefd. Je bent automatisch volgzaam.”

De weinige Surinaamse parlementariërs die te zien zijn op de ACP-top in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, zijn voorzichtig in het openlijk geven van hun commentaar. Zij behoren tot het organiserend team van deze conferentie in Suriname, die tot 29 november duurt. Zij zijn er wel blij om dat de ACP-leiders openlijk vertolken wat onder de leden leeft. Vanaf dinsdag zal het niet alleen een aangelegenheid zijn van de ACP, maar komen de Europese parlementariërs erbij in de 24ste sessie van het gezamenlijke ACP-EU parlement. Chambas en Kombo, die eerder al benadrukt hebben dat wat de ACP-landen in Paramarinbo met elkaar bereikt hebben geen front is tegen Europa, zeggen zich er wel van bewust te zijn dat na de conferentie deze kwestie nog een staartje kan krijgen.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May