Solidariteit kracht tegen barrières Europa
24 Nov 2012, 15:10
foto
President Desi Bouterse in gesprek met journalisten.


President Desi Bouterse zegt dat solidariteit binnen de ACP het beste middel is om eventuele verdeel- en heerstactieken vanuit Europa tegen te gaan. Na zijn korte speech op de opening, zei Bouterse tegen journalisten dat hij zich vooral niet druk maakt om landen in Europa en Europarlementariërs die menen een andere sfeer te willen creëren over de vergadering in Suriname. Bouterse heeft de opening verricht van de 30ste vergadering van ACP-landen in Paramaribo.

“Europa weet dat er hier zaken te doen valt. Dat staat in hun eigen nieuwsbladen en ik heb het niet geschreven”, stelde Bouterse. Ook ontkende hij ten stelligste op de vlucht te zijn in eigen land om een ontmoeting met de Europarlementariërs te vermijden.

De hoofdactiviteiten, zoals een defilé en andere evenementen rond de viering van de 37ste Onafhankelijkheidsdag van Suriname worden dit jaar in Nickerie gehouden. “Vanavond ben ik bij Max, (Max Nijman Show …red), morgen naar Nickerie voor de activiteiten en we hebben besloten dat het volgend jaar in een andere district plaatsvindt. Dus ik ben niet op de vlucht”, zei Bouterse lachend.

Eenheid tekenend
In zijn officiële openingsrede heeft het staatshoofd gezegd dat de gedemonstreerde eenheid in Paramaribo van de ACP-landen tekenend is. Hij en de Guyanese president Donald Ramautar waren de gastsprekers op de openingsvergadering. De beide presidenten hebben de ACP-parlementariërs opgeroepen een hechte eenheid te vormen, één taal te spreken als ACP-blok. Tegenover de journalisten zei Bouterse dat het belangrijk is dat de 79 ACP-landen hoewel met verschillende stromingen zich niet laten de-fragmenteren en een sterke front vormen.

Het staatshoofd zei er alles aan te zullen doen om volgend maand in Maibu (Equatoriaal Guinea) aanwezig te zijn wanneer op het niveau van Staatshoofden de ACP-landen bijeen komen om te praten over de toekomst van deze voormalige koloniën van Europese landen. “Je hebt natuurlijk fossielen die zich afvragen wat we daar gaan doen en niet meegaan met de tijd, maar ik vind het erg belangrijk dat we daar aanwezig zijn om de solidariteit binnen de ACP verder te verstevigen.”

Uiteindelijk kan de ACP niet anders dan een blok vormen om meer ontwikkelingsmogelijkheden te hebben, stelde Bouterse. Zijn voorstel gedaan op de openingsvergadering om een ACP-bank op te richten, zal hij in Malibu meer kracht geven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May