‘JR Ewing’ van Dallas overleden
24 Nov 2012, 10:05
foto
Larry Hagman, 'JR Ewing', bezat meer dan 2.000 cowboyhoeden.


Larry Hagman, die al meer dan een decennium de tv-schurk JR Ewing heeft gespeeld, is overleden op 81-jarige leeftijd. Hij is gisteren overleden in een ziekenhuis. Hagman leed aan kanker en verschrompeling van de lever.

"Larry was terug in zijn geliefde Dallas, waar hij de iconische rol waar hij het meest van hield weer herleefde,” zei de familie. "Hij was omringd door geliefden." Zijn oude vriendin Linda Gray, die Sue Ellen speelde in de film, was aan zijn bed.
"Larry Hagman was mijn beste vriend gedurende 35 jaar," zei Gray in een verklaring. "Hij was de rattenvanger van het leven en bracht vreugde aan iedereen die hij kende. Hij was creatief, gul, grappig, lief en getalenteerd en ik zal hem enorm missen. Hij was origineel en beleefde het leven ten volle.”

Gedurende 13 jaar gold JR met zijn Stetson als de meest sluwe oliemagnaat in Dallas en werd één van de meest kenmerkende gezichten op de tv-schermen in de hele wereld. Al snel werd het een van de meest bekeken programma’s met 356 afleveringen die naar schatting door 300 miljoen mensen in 57 landen werd bekeken. De film werd dit jaar nieuw leven ingeblazen.

Vijf flessen champagne
Hagman werd geboren in Texas en verhuisde later naar Los Angeles, waar hij vooral door zijn grootmoeder werd verzorgd. Hij volgde zijn moeder, Mary Martin die in de showbusiness zat, en toerde met haar. Hij speelde zelfs in musicals met haar. Zijn intrede als televisie-acteur deed hij als astronaut Tony Nelson in de jaren 1960 in de komedie ‘I Dream of Jeannie’.

Hagman bezat naar verluidt meer dan 2.000 cowboy hoeden. In 1978 begon hij als JR Ewing en werd de best betaalde acteur, wat de overvloed van de jaren 1980 tot uiting bracht. Dallas eindigde in 1991 en Hagman verscheen in hitfilms waaronder Nixon en Primary Colors.

Zijn openhartige biografie, ‘ Hello Darlin’, beschrijft gedetailleerd zijn jeugdige drugsgebruik experimenten en onthult de omvang van zijn 50-jaar durende strijd tegen alcoholisme. Zelfs op de hardwerkende set van Dallas, gebruikte hij gedurende jaren vijf flessen champagne per dag. Uiteindelijk werd in 1992 cirrose van de lever gediagnosticeerd bij hem. Drie jaar later onderging hij een levertransplantatie. Hij hield een foto van de orgaandonor boven zijn spiegel. "Ik zeg elke morgen een gebed voor hem op," zei hij.

Desondanks bleef hij stiekem drinken totdat een levensreddende operatie in 2003 hem dwong te stoppen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May