Sociale en milieueffecten mijnbouwindustrie onder de loep
23 Nov 2012, 14:00
foto
Parlementariër Patrick Kensenhuys


Vandaag, op de tweede dag van de 30ste vergadering van ACP- parlementariërs, ligt het accent op de algemene sociale effecten in hun economieën, zoals de toegang tot goede gezondheidszorg en elektriciteit. De effecten van de kleinschalige goud industrie op het milieu en de daaruit voortvloeiende sociale gevolgen die deze industrie op de Afrikaanse, Caribische en de Pacifische (ACP) landen, liggen op tafel.

Tijdens een lunch-ontmoeting met de ACP-vertegenwoordigers zal assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons praten over capaciteitsversterking voor parlementen. Suriname participeert vandaag als toehoorder in de Sociale commissie. De parlementariërs Carl Breeveld (Doe) en Patrick Kensenhuys (NF/NPS) zitten voor Suriname aan. Binnen de ACP-landen zijn de sociale problemen zoals die vandaag besproken worden, gemeenschappelijke zorgpunten, legt Kensenhuys uit. In de commissievergadering zullen de participanten proberen om tot een gemeenschappelijk voorstel te komen. In de plenaire zitting van de ACP die morgen begint, zal dat voorstel worden voorgelegd.

Er zal volgens Kensenhuys veel aandacht worden besteed aan de braindrain (wegtrekken van kader) uit de ACP-landen. Vooral gezondheidswerkers –verpleegkundigen en medici die met dure belastinggelden worden opgeleid – worden niet gewaardeerd in eigen land en trekken naar West-Europese landen en de Verenigde Staten van Amerika. Alle ACP-landen schijnen het probleem te hebben dat cruciale arbeidsgroepen niet worden gewaardeerd en zij lage lonen krijgen.

Suriname wil zich in deze commissievergadering sterk maken voor het vraagstuk rond de kleinschalige goud industrie, de verschillende sociale invloeden en de milieueffecten daarvan op het land. Bij de discussie zullen ook de drop-outs en de criminaliteit in deze sector aan de orde komen. Kwikgebruik, kinderarbeid en prostitutie bij deze kleinschalige goudindustrie zijn binnen de ACP-landen alom bekend.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May