Bouw huizen Richelieu een jaar achter op schema
23 Nov 2012, 02:00
foto
Minister Ramon Abrahams metselt de eerste steen van het woningbouw project te Richelieu. (Foto: Jason Leysner)


“Laten we in ieder geval met de zorg van de Surinamer geen politiek bedrijven,” zei Ramon Abrahams, minister van Openbare Werken (OW) donderdag bij de officiële start van het volkswoningbouw project te Richelieu in district Commewijne. De bewindsman benadrukte dat “het een plicht is van de regering om de samenleving te geven waar ze recht op heeft”. Met het metselen van de eerste steen heeft de minister het bouwproject van 1000 woningen door China Dalian International Group (CDIG), formeel in werking gezet.

Onder luid tromgeroffel van een taza (trommel) groep en begeleid door dragers van NDP-vlaggen komt Abrahams de feestruimte binnen. Het officiële programma wordt ingeluid met het zingen van het Surinaams en Chinees volkslied. De leeuwendansers van Kong Ngie Tong Sang geven een geweldige show en na een uur kan de OW-minister zijn toespraak houden.

Een jaar later
Abrahams zegt zeer verheugd te zijn, om weer in Commewijne en in Richelieu te staan om aan te geven waarmee de regering bezig is. “Eigenlijk sta ik hier met gemengde gevoelens omdat dit project al een jaar eerder moest starten. Wij zijn eigenlijk een jaar te laat. Maar liever laat dan nooit.” De minister vertelt hoe het allemaal begon, vanaf het aantreden van de regering zijn gesprekken gevoerd met de ambassadeur van China, Dalian CDIG en OW. Het heeft geleid tot een ondertekening op 15 september 2010 van een intentieverklaring voor de bouw van 5.000 woningen.

De bewindsman vertelt verder: “Het is goed om u mee te geven dat bleek, dat de economie eigenlijk overhit zou raken door de bouw van 5.000 woningen. Door de autoriteiten van zowel de Centrale Bank van Suriname als Financiën is aangegeven van laten wij dat gefaseerd uitvoeren en beginnen met 1.000 woningen en daar hadden we alle begrip voor. Op basis daarvan zijn we begonnen om 1.000 woningen te bespreken, zowel met China (EXIM Bank) en CDIG Dalian. Dat heeft geleid dat wij op 14 december 2011 een commercieel contract konden tekenen met Dalian. Het is misschien ook goed te weten, dat de lening van de EXIM Bank goedgekeurd is op 27 juli 2012. Vandaar dat we vandaag hier staan aan de start van de bouw van 1.000 volkswoningen, waarvan 500 nu gebouwd zullen worden op Richelieu.

500 huizen elders in het land
De minister benadrukt dat de overige 500 van deze woningen landelijk ingevuld zullen worden. “Ik kan u nou niet exact aangeven waar, maar die zullen over het hele land gebouwd worden. De totale bouwtijd is ongeveer anderhalf tot twee jaar. Het betreft niet alleen woningen maar ook de infrastructuur.

Dit project behelst de financiering van zowel de bouw van de woningen, maar ook de complete infrastructuur die hier wordt aangelegd. Vandaar dat we praten over de financiering van 47 miljoen Amerikaanse dollars. Dit is een onderdeel van het sociaal contract dat de president met het volk heeft afgesloten. Deze regering zegt niet alleen wat ze doet, maar doet ook wat ze zegt.”

Edward Troon

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May