WINgroep opent wederom sociale werkplaatsen
22 Nov 2012, 08:00
foto
Een vertegenwoordiger van de districtscommissaris en de voorzitter van WIN, Antoine Elias bij de opening van de werkplaats.


De WINgroep heeft drie nieuwe sociale werkplaatsen geopend. Het gaat om een inpakafdeling, een kaarsenmakerij en een copyshop. In deze sociale werkplaatsen kunnen mensen met een verstandelijke, lichamelijke of een sociale beperking in hun eigen tempo arbeid verrichten. Met deze drie nieuwe sociale werkplaatsen komt het aantal werkplaatsen van de WINgroep op vijf.

De bouw van de sociale werkplaatsen is mogelijk gemaakt dankzij het SKANfonds en het Amantiafonds uit Nederland. Deze beide fondsen hebben de bouwkosten van euro 90.000 voor hun rekening genomen. Voor de inrichting van de werkplaatsen hebben de stichting Vrienden van de stichting WIN, Staatsolie en het Grietjebiefonds een bijdrage geleverd.

Stageplaatsen
Niet alleen volwassenen zullen in de sociale werkplaatsen bezig zijn; ook jongeren uit het speciaal onderwijs zullen er stages lopen. Door een intensieve samenwerking met het Dankerscentrum en het speciaal onderwijs zullen werkplaatsen efficiënter gebruikt kunnen worden. Coördinator van de WINgroep, Rob Mooi, zegt dat samen met de jongeren gekeken zal worden op welke sociale werkplaats hij of zij het beste tot zijn recht komt.

De eerste sociale werkplaats is jaren geleden al in gebruik genomen en staat in de westelijke polders. Daar worden bouwstenen en picknicktafels gemaakt. Op het terrein van de WINgroep staat de fietsenverhuur- en reparatiewerkplaats.

Recht op arbeid
“Ook mensen met een handicap moeten deel kunnen uitmaken van het arbeidsproces. Zij moeten een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden en daar hoort ook werken bij”, is het standpunt van de WINgroep. “Voor alle sociale werkplaatsen geldt dat zij dezelfde kwaliteit leveren als een ‘normaal’ bedrijf, echter gaat het bij ons alleen maar wat langzamer”, zegt Mooi.

Met de realisatie van de sociale werkplaatsen concretiseert de WINGroep artikel 23 uit de Universele verklaring van de Rechten van de Mens die stelt dat "een ieder recht heeft op arbeid". Maar ook geven zij inhoud aan artikel 27 uit het Verdrag Inzake de Rechten van Personen met een Handicap dat stelt dat "ook gehandicapte personen recht op arbeid hebben, waarbij er passende maatregelen genomen moeten worden die het mogelijk maken dat een gehandicapte in een baan kan functioneren."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May