Bonjanski: Geen rust maar spanning in goudvelden (update)
20 Nov 2012, 13:50
foto
Assembleelid Walther Bonjanski (A Combinatie)


In De Nationale Assemblee is er weer een ander aspect van goudsector naar boven gekomen, waarbij wordt aangegeven dat de ordening alles behalve voor rust en orde heeft gezorgd in de goudvelden. Volgens A Combinatie/ABOP parlementariër Walther Bonjanski is er zelfs een explosieve situatie. Dit wordt veroorzaakt door de oppermachtige positie die de Braziliaanse goudzoekers denken te hebben over bewoners van dorpen in de goudvelden.

Bonjanski zegt dat deze Braziliaanse goudzoekers in het bezit zijn van ‘goudpasjes’ die aan hen zijn verstrekt door de autoriteiten die bezig zijn met de ordening van de sector. De Brazilianen gaan ervan uit dat met dit pasje zij overal, en zonder af te stemmen met het traditioneel gezag, ook in de dorpen en gebieden die toebehoren aan gemeenschappen, kunnen zoeken naar goud. Wanneer zij door het gezag in het binnenland worden aangesproken, worden meteen het goudpasje tevoorschijn gehaald. “Dit zorgt voor enorme spanningen. Terwijl we denken dat de ordening voor rust heeft gezorgd voelen de Brazilianen zich daar oppermachtig”, betoogt Bonjanski.

Afspraken nakomen
Bonjanski wijst er op dat de ordening door eenieder in het binnenland is verwelkomd. De illegale en kleine goudzoekers van Surinaamse afkomst en woonachtig in het binnenland, hebben zich volgens Bonjanski verenigd. Het was de bedoeling dat er goede afspraken met hen gemaakt moesten worden en zij betrokken werden. Volgens Bonjanski is daar weinig sprake van. Die vereniging zou opgericht zijn tijdens de goudconferentie te Snesi Kondre.

President Desi Bouterse heeft de vorige week tijdens de algemene politieke beschouwing een mooi plaatje geschetst van de resultaten van de ordening. Het was toen parlementariër Ronny Asabina (fractieleider BEP) die de president ervan verzekerde dat die verkeerd is geïnformeerd en dat de situatie op de goudvelden er totaal anders eruit ziet. Door Bouterse én de commissie wordt aangegeven dat ruim 30.000 goudzoekers bij de ordening zijn betrokken geweest. Dit wordt sterk in twijfel getrokken. De president heeft dezelfde dag nog publiekelijk toegeven in De Nationale Assemblee dat Asabina één nul heeft gescoord. Er zijn afspraken gemaakt over concessies, de mensen zijn begeleid en de grootte van de concessies is bepaald, maar de zaak is nog niet geformaliseerd. Asabina en Bonjanski hebben veel kritiek over de ordening van de goudsector en vinden dat zaken niet naar behoren gaan. Zij stellen dat de ordening van de goudsector grondig moet worden geëvalueerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May