Wereld legt druk op staakt-het-vuren Midden-Oosten
20 Nov 2012, 10:00
foto
Meer dan 1.300 doelen in Gaza zijn geraakt door Israëlische raketten. (Foto: Reuters)


Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft vanmorgen opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, die op weg is naar de regio, heeft gezegd dat escalatie van het conflict in niemands belang is. De gevechten duren al een week.

Ondanks alle oproepen gaan de Israëlische luchtaanvallen en Palestijnse raketbeschietingen door. Egypte heeft geprobeerd te bemiddelen om een wapenstilstand te bewerkstelligen tussen de Israël en de Hamas-beweging in Gaza. Tot nog toe is er geen doorbraak gekomen in de pogingen en blijft Egypte proberen een middenweg te vinden.

Israëlische militairen hebben vandaag ongeveer 100 locaties in Gaza bestookt, waaronder munitie winkels en het hoofdkwartier van de Nationale Islamitische Bank in Gaza. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza meldt dat er daarbij zes Palestijnen zijn gedood. Op zijn buurt heeft Gaza meer dan 60 raketten afgevuurd op Israël, waarvan 25 zijn onderschept door Israëls Iron Dome (raketafweer) systeem. Er zou een agent gewond zijn geraakt.

In de gevechten die al een week duren zijn ongeveer 115 Palestijnen, voornamelijk burgers, omgekomen. In Israël zijn tot nog toe drie doden gevallen bij een raketaanval vanuit Gaza.

Gevaarlijke escalatie
In Caïro zei VN-baas Ban Ki-moon dat een Israëlische grondoperatie in Gaza een "gevaarlijke escalatie" zal zijn, die moet worden vermeden. Hij heeft gesprekken gevoerd met het hoofd van de Arabische Liga, Nabil Elaraby en de Egyptische premier Hisham Kandil. Ban Ki-moon is op weg naar Israël voor gesprekken met premier Benjamin Netanyahu. De VN-topman heeft gepland om morgen terug te keren naar Egypte voor een ontmoeting met president Mohamed Mursi. Door de dood van zijn zus kon Mursi vandaag geen ontmoeting hebben met Ban Ki-moon.

Twee maanden voor de verkiezingen hebben de Israëlische leiders de voordelen en risico’s overwogen van het sturen van tanks en infanterie naar de dichtbevolkte kust enclave, maar uiteindelijk kozen ze voor het diplomatieke pad. De Amerikaanse president Barack Obama, de Europese Unie en Rusland geven de voorkeur aan een diplomatieke oplossing van het conflict.

Het Witte Huis zei dat Clinton naar het Midden-Oosten is voor besprekingen in Jeruzalem, Ramallah en Caïro in een poging het conflict te kalmeren. Intussen is een delegatie van negen Arabische ministers, onder leiding van de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, naar Gaza vertrokken in een signaal van verhoogde Arabische solidariteit met de Palestijnen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May